Grapini îl atacă pe Iohannis pentru o lege adoptată în Austria! „Este incredibil, ilegal, imoral și discriminatoriu!“

Europarlamentarul Maria Grapini a afirmat azi că este revoltată de măsura discriminatorie privind indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din Austria, întrebându-se „în ce vacanță mai e acum Klaus Iohannis” când cancelarul austriac Sebastian Kurz „încalcă drepturile copiilor români”, informează Mediafax.


Europarlamentarul umanist Maria Grapini a adăugat că va depune, luni, o nouă interpelare către Comisia Europeană, prin care va solicita o justă măsură și intervenția de urgență a Europei în acest scandal major pe care Austria l-a provocat, încălcând toate principiile juridice de funcționare ale UE.

„Sunt revoltată! Este incredibil, ilegal, imoral și discriminatoriu! Indexarea alocațiilor pentru copii, în funcție de costul vieții din statul membru în care copiii își au reședința va afecta 132.000 de copii din mai multe state membre! Guvernul Austriei ne sfidează și sfidează o Europă întreagă! Cetățenii UE plătesc impozite și contribuții la sistemele naționale de protecție socială în același mod ca resortisanții naționali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, ei au dreptul la aceleași prestații! Am primit pe puțin trei răspunsuri din partea Comisiei Europene, în care scrie clar că regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială stabilesc norme comune pentru plata prestațiilor familiale pentru lucrătorii angajați în alt stat membru, astfel că lucrătorii mobili au dreptul la aceleași alocații pentru copii ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reședință al copiilor!”, a declarat Maria Grapini, duminică, la Timișoara, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a europarlamentarului.


Aceasta a reamintit de vizita cancelarului Austriei Sebastian Kurz la București, pe 21 decembrie, precizând că atunci președintele Klaus Iohannis a lăsat impresia că este bun prieten cu oficialul străin. Grapini a întrebat retoric în ce vacanță se află șeful statului, când „amicul său austriac” încalcă cu impertinență drepturilor copiilor români.

„Cancelarul Austriei a fost recent la București când, într-o sfidare totală, a preferat să ne amenințe că firmele austriece vor pleca din România, dacă se va pune în aplicare ordonanța guvernului! Președintele nostru a lăsat impresia peste tot că este bun prieten cu Sebastian Kurz. În ce vacanță mai e acum Klaus Iohannis, când amicul său austriac încalcă drepturile copiilor români, cu o impertinență pe care Europa n-a mai cunoscut-o vreodată? Sunt strategiile electorale mai importante, chiar și acum, pentru președintele României decât soarta copiilor noștri din Austria?“, a conchis Maria Grapini.

Referitor la situația din Austria, ministerul pentru românii de Pretutindeni a transmis, sâmbătă, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din acest stat nu reflectă principiul egalității și nediscriminării. Ministrul Natalia Intotero a spus că va fi discutată situația la reuniunile din cadrul Președinției Consiliului UE. La rândul lor, reprezentanții MAE consideră că legea privind ajutarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislației UE, și creează o situație discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituției.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România. După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/