Horațiu Rada leagă Timișoara de Dubai! De la World Expo 2020, în capitala europeană a culturii!

Omul de afaceri care a cucerit mapamondul cu Aur’a, apa de aur din Munții Banatului, are o strategie asemănătoare și din postura de preşedinte al Comitetului Director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii! Horațiu Rada leagă astfel Timișoara de Dubai, locul în care în 2020 sunt așteptați 25 de milioane de turiști!


În timp ce tot mai multe voci critică ritmul în care Timișoara se pregătește să devină capitală culturală europeană, Rada gândește strategii, invită la calm și la mai multă implicare din partea tuturor și dă în același timp asigurări că 2021 va găsi orașul de pe Bega perfect pregătit să respecte acest statut. „Toată lumea se pricepe la fotbal, agricultură, mai nou și la cultură. Eu nu doresc să mă implic direct în actul cultural. În actul cultural există o echipă desemnată, există manager, există oameni care respectă proiectul 2021. Noi trebuie să ne încadrăm strict în limitele acestui proiect. Programele asumate sunt foarte bine definite. A început implementarea într-un oarecare ritm impus și pot să spun asumat, respectat, dar pentru următorii ani trebuie să ne încradăm toți în limitele lui. Pașii s-au respectat, etapele s-au respectat. Că nu s-au făcut de o asemenea anvergură cât trebuia să se facă din punct de vedere financiar este cu totul altceva”, a declarat Horațiu Rada într-un interviu realizat în redacția Express de Banat.

Anvergura financiară înseamnă în opinia omului de afaceri mai multe aspecte. În primul rând, sprijinul și respectarea condițiilor de plată asumate de Consiliul Local Timișoara, asumate de Consiliul Județean Timiș și de proiectele derulate prin Ministerul Culturii. Toate acestea pot să fie influențate și determinate de implicarea mediului artistic, dar și a mediului de afaceri regional și zonal. „Toți oamenii care sunt alături de asociație își au rolul bine definit și prin diversitate au reușit să ne unească și să ne ajute să facem acest proiect așa cum ar trebui el să fie. Unii au spus că suntem în urmă. Da, anumite proiecte poate nu s-au făcut la un randament de 100% sau 80%, dar s-au făcut, s-au respectat pașii, fiecare pas făcut astăzi înseamnă doi mâine, trei în 2020 și marele hop în 2021. Eu îi invit pe toți oamenii de cultură, pe toți cei care doresc să se implice în acest proiect. Există loc pentru toate proiectele care se încadrează aici. Suntem deschiși pentru a accepta proiecte noi. Dacă proiectele nu se încadrează strict în proiectul asumat, se pot găsi portițe de susținere a acestor proiecte. 2021 nu înseamnă Timișoara, nu înseamnă România. 2021 putem să-l legăm de 2020. Știți ce se întâmplă în 2020?! Este Expoziția Mondială de la Dubai. În primă aparență sunt lucruri diferite. 2021 se adresează unei mase foarte mari de oameni care vor să vadă noul, care vor să vadă orașul, vor să vadă cultura. Printr-o simplă marketare, 2020 Dubai – 2021 Timișoara, deja am făcut conexiunea, două evenimente majore care se întâmplă pe glob. Aici trebuie să tindem”, a explicat Rada.

World Expo 2020, evenimentul la care face referire omul de afaceri timișorean, se va desfășura în Dubai, tema aleasă pentru această ediție fiind „Connecting Minds, Creating the Future”. Evenimentul își va îndrepta atenția către protecția mediului, dezvoltarea economică, turism și toleranță, iar Emiratul a anunțat că și-a propus să atingă 25 de milioane de vizitatori, în primele șase luni, doar în Dubai!