Granturi norvegiene pentru două școli cărășene

isj 3
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Peste 2.600 de elevi din România, dintre care aproximativ 350 din Caraș-Severin, au beneficiat pe parcursul a trei ani de activități educative și sportive în cadrul unui amplu proiect finanțat în cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2020.

Școala Gimnazială Nr. 8 din Reșița și Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița sunt două dintre cele 16 unități de învățământ din România beneficiare ale proiectului „Integrare sustenabilă socială și educațională prin activități sportive”, implementat de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, în parteneriat cu Școala Norvegiană de Științe ale Sportului, din cadrul Programului „Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii rromilor”, finanțat în cadrul Granturilor Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene 2014-2021.

Grupul țintă principal a fost constituit din elevi de etnie rromă, cu unul sau ambii părinți aflați la muncă în străinătate, provenind din familii dezorganizate sau monoparentale, din instituții de protecție a copilului sau care beneficiază de o altă măsură de protecție, care au prezentat risc de părăsire timpurie a școlii, cu risc în dezvoltarea competențelor personale, cu dificultăți de învățare,  de dezvoltare sau de adaptare școlară.

Scopul activităților integrate cu caracter sportiv și în aer liber a fost acela de a crește participarea copiilor la actul educațional și reducerea fenomenului de părăsire timpurie a școlii.

Muzeul TM

Beneficiarii proiectului din cele două școli au finalizat învățământul gimnazial și au continuat parcursul educațional profesional și liceal în proporție de 100%. Ei au fost implicați în activități incluzive bazate pe sport de două ori pe săptămână, sesiuni de consiliere și orientare, activități non-formale și le-a fost asigurată zilnic o masă caldă pe parcursul anului școlar.

Proiectul a inclus și activități pentru grupul țintă secundar, format din specialiști (workshopuri, sesiuni de consiliere, campanii de comunicare și conștientizare, activități non-formale) și părinți (sesiuni de consiliere în grup, workshopuri, etc.). Nu în ultimul rând, în această vară, 42 de copii de la cele două școli cărășene vor participa în cadrul unei tabere în Munții Parâng.

Despre proiectul ajuns luna aceasta la final s-a vorbit, pe larg, în cadrul unui eveniment găzduit, zilele trecute, de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, la care au fost prezenți și reprezentanți ai Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București. Mai trebuie spus că, la nivel local, responsabili de proiect au fost profesorii Marțian Lepa, director al Școlii Gimnaziale „Romul Ladea” din Oravița, și Artur Schvaner, director adjunct în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/