Granițe sigure! Traficul pe Dunăre, supravegheat din drone în Caraș-Severin

Poliția de Frontieră supraveghează traficul pe Dunăre cu drone
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră vrea ca granițele României să fie și mai sigure așa că pregătește o investiție importantă în Caraș-Severin.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) intenționează să sporească siguranța în zona Dunării, pe teritoriul județului Caraș-Severin, prin prevenirea trecerii ilegale a graniței și combaterea criminalității transfrontaliere. În prezent funcționează Sistemul de Supraveghere, Control şi Observare la Dunăre în judeţul Caraş-Severin, un sistem rezultat din integrarea mai multor tipuri de senzori şi echipamente de procesare a datelor, oferind informaţii în timp real asupra activităţilor desfăşurate în zona de frontieră, precum şi suport personalului Poliţiei de Frontieră Române în realizarea misiunilor specifice.

Prin intermediul acestui sistem, polițiștii beneficiază de informaţii în timp real privind traficul de nave şi ambarcaţiuni în zonele de competenţă. Implicit se asigură schimburi de informaţii cu structurile naţionale cu competenţă în zona Dunării (cum ar fi Ministerul Transporturilor).

În prezent, SCOD este compus din două Centre de Comandă şi Control la Moldova Veche şi Berzasca şi unul la nivelul STPF Caraş-Severin, precum şi din 18 posturi de supraveghere locale care sunt situate de-a lungul fluviului Dunărea. Posturile de supraveghere locală sunt formate din 6 radare şi 18 senzori, care transmit prin intermediul infrastructurii de comunicaţii informaţii utile către Centrele de Comandă şi Control. Posturile de Supraveghere Locale sunt formate din turnuri (înălţimi de 15 m, 25 m, 30 m şi 50 m) pe care sunt instalaţi senzorii de supraveghere, echipamente de comunicaţii şi radare. Imaginile de ansamblu sunt utilizate de către Poliţia de Frontieră Română în luarea deciziilor tactice.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Sistemul funcționează deja de 15 ani, așa că se impune modernizarea lui, implicit prin extinderea sa. În acest sens, IGPF a scos la licitație realizarea unui studiu de fezabilitate care să conducă la identificarea celei mai bune soluţii tehnice care să asigure, printre altele, acoperirea cerinţelor generale operaţionale şi tehnice necesare supravegherii frontierei în cel mai mare procent posibil, optimizarea acoperirii radar, optimizarea acoperirii sistemelor de supraveghere video, senzori meteo etc..

Se dorește, de asemenea, ca supravegherea să fie asigurată și prin drone care să transmită imagini în timp real spre centrele de comandă. Acestea ar urma să fie folosite în special pentru zonele în care accesul cu celelalte mijloace din dotare este dificil sau chiar imposibil.

Investiția se va realiza printr-un proiect transfrontalier: „Strengthening the surveillance capacity of the Romanian Border Police at the Romania-Serbia border”. Firmele interesate de realizarea studiului de fezabilitate pentru care se alocă 2,3 milioane de lei, își pot depune ofertele până în 10 octombrie. Termenul de finalizare a studiului este de 6 luni de la semnarea contractului.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/