FOTO: Grădină botanică în curtea unei şcoli

Școala generală nr. 6 este pregătită să-și primească elevii în septembrie într-un cadru verde. Proiectul Oxigen 6 Life a fost finalizat la începutul acestei săptămâni.

Proiectul Oxigen 6 Life, implementat de Asociația Cogito Reșița în parteneriat cu Școala cu clasele I-VIII Nr. 6, Grupul Local de Tineret Arcus, Asociația Speologică Exploratorii și Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, a fost finalizat în această dimineață. Proiectul a vizat îmbunătățirea mediului fizic prin amenajarea parcului din incinta școlii și educarea într-un mod ecologic a elevilor și părinților. Aceștia s-au implicat activ în proiect. Părinții au pavat aleile parcului, au săpat și au plantat spațiul verde, iar elevii au plantat de la iarbă și plante aromate, până la fructe sau legume.


”Ne-am propus ca în acest spațiu să se poată desfășura și orele de biologie și cunoașterea mediului. Vrem ca elevii să poată observa direct dezvoltarea plantelor, deci ei să participe, de fapt, de la însemânțare și până la recoltă. Din primăvară, copiii își vor pune răsadurile în clasă, apoi vor veni să le planteze în curte și le pot observa până la recoltare”, a spus Raluca Crîsta, coordonatorul de proiect.


Lecţii în grădină
Parcul din curtea școlii e împărțit în mai multe parcele. Fiecare clasă implicată în proiect are parcela sa, la fel ca și voluntarii care au participat. Parcela acestora este amenajată într-un mod special, spațiul verde fiind aranjat sub forma siglelor organizațiilor implicate. Cu toții au contribuit la atingerea obiectivelor vizate de acest proiect. Pe lângă munca fizică pe care au depus-o, voluntarii i-au și învățat pe elevi cum să aibă grijă de mediu și cum să se implice activ în acțiuni ecologice prin educație non-formală.


”Proiectul a vizat, în cea mai mare parte, reabilitarea parcului școlii, dar și alte activități de educație non-formală și activități în aer liber cu tineri”, a mai spus Raluca Crîsta. Autoritățile locale s-au implicat și ele în acest proiect prin furnizarea de materiale de construcție pentru alei. Pentru a întregi tabloul natural, la intrarea în curtea școlii a fost amenajată și o fântână artizanală, care oferă o senzație de prospețime parcului.