Gospodăriile conduse de bărbaţi cheltuiesc mai mulţi bani pentru produse cosmetice

Banii alocați pentru produsele de îngrijire personală, săpun și articole de parfumerie diferă în funcție de veniturile gospodăriilor, de studiile și de sexul capului de familie, cele cu venituri de 1.400 de lei cheltuind lunar 20 de lei, arată o analiză a Institutului Național de Statistică (INS), informează Mediafax.

Media generală a bugetelor alocate de gospodării pentru această de produse era de 50,4 lei lunar în 2016. Gospodăriile cu cele mai reduse venituri, de până în 1.400 de lei au alocat, lunar, în 2016, puțin peste 20 de lei pentru articolele și produsele de îngrijire personală, din care 3 lei pentru săpun de toaletă, 6 lei pentru articole de parfumerie și cosmetică și în jur de 11 lei articolelor pentru îngrijirea personală, potrivit analizei „Coordonate ale nivelului de trai în România”, publicată de INS.

Gospodăriile cu venituri medii, care au în jur de 3.000 de lei, au cheltuit 43 de lei pentru îngrijirea personală, din care 4 lei pentru săpun de toaletă, 20 de lei pentru articole de parfumerie și cosmetică și în jur de 19 lei pe articole pentru îngrijirea personală. Gospodăriile cu cele mai mari venituri, de 6.000 de lei, au dat peste 100 de lei pentru produsele menționate, din care 6 lei pentru săpun de toaletă, 65 lei pentru articole de parfumerie și cosmetică și în jur de 37 de lei pe articole pentru îngrijirea personală.

După sexul capului de gospodărie, femeile au acordat o medie lunară de 40 de lei, iar bărbații 53 de lei pentru produsele de îngrijire. Femeile au dat 3,7 lei pe săpun, 20,5 lei pe articole de parfumerie și cosmetică și 16,6 lei pe alte articole pentru îngrijire personală. În schimb, bărbații au dat 4,3 lei pe săpun, 26,3 lei pe parfumuri și 22,8 lei pe alte produse de îngrijire. Distribuţia în funcţie de sexul capului gospodăriei este inegală: 73,3% din gospodării sunt conduse de un bărbat (71,9% în urban şi 75,2% în rural) şi 26,7% de o femeie (28,1% în urban şi 24,8% în rural), se arată în statistica INS.

Potrivit INS, pentru îngrijirea personală, salariații au plătit 22 de lei, agricultorii – 5 lei, șomerii – 5,5 lei, pensionarii – 8 lei. Populația din mediul rural plătea, lunar, anul trecut, aproape 20 de lei pentru aceste produse, în timp ce persoanele din mediul rural alocau 7 lei.

Pe regiuni, cei mai mulți bani pentru îngrijirea personală îi dădeau locuitorii din București-Ilfov, 28 de lei, iar cei mai puțini bani îi dau cei din zona Sud-Muntenia, 7,6 lei.

În funcție de nivelul de instruire al capului gospodăriei, persoanele cu studii superioare aleg să aloce lunar 32 de lei pentru îngrijirea personală, cele cu studii secundare dau mai puțin de 10 lei, iar cele cu studii primare cheltuiesc sub 4 lei.

Pentru colectarea informaţiilor s-au folosit două tipuri de formulare: chestionarul gospodăriei şi jurnalul gospodăriei. Înregistrarea datelor în chestionarul gospodăriei s-a realizat pe bază de interviu, iar în jurnalul gospodăriei – prin autoînregistrare şi prin interviu.

Sursă foto: a1.ro.