Gorghiu şi Pirtea – vicepreşedinţi, Vela – secretar. Parlamentarii au ales conducerea Birourilor Permanente la Senat şi Camera Deputaţilor

Senatorii şi deputaţii au votat, azi, componența Birourilor Permanente în noua sesiunea parlamentară. Senatoarea PNL de Timiş Alina Gorghiu a fost aleasă vicepreşedinte al BP din Senat, iar deputatul liberal de Timiş Marilen Gabriel Pirtea – vicepreşedinte la Camera Deputaţilor. Totodată, senatorul PNL de Caraş-Severin Ion Marcel Vela a fost ales secretar al Senatului.

Senatorii au adoptat propunerile făcute de fiecare grup parlamentar cu privire la conducerea Biroului Permanent cu 94 voturi „pentru”, cinci voturi „împotrivă” și două abțineri. Votul a fost secret, electronic.

Astfel, propunerile PSD pentru Biroul Permanent în actuala sesiune parlamentară sunt: Vicepreședinte – Doina Federovici, Claudiu Manda și Șerban Valeca. Pentru funcția de chestor au fost propuși Emilia Arcan și Nicolae Marin. Pentru funcțiile de secretar al Biroului Permanent – Marian Pavel și Ion Ganea.

PNL i-a propus pentru funcția de vicepreședinte al Biroului Permanent din Senat pe Alina Gorghiu, pentru funcția de secretar al Biroului Permanent pe Marcel Vela și pentru funcția de chestor pe Cornel Popa. De asemenea, din partea USR Silvia Dinică va fi secretar al Biroului Permanent. UDMR l-a propus pe Tanczos Barna pentru funcția de chestor.

Manda nu a supus la vot propunerea lui Ţuţuianu!

Adrian Țuțuianu a solicitat vot în plen pentru constituirea grupului parlamentar „Unirea”, formată din șapte senatori. Solicitarea a fost însă respinsă de vicepreședintele Claudiu Manda (PSD), care conduce ședința de plen.

„Au fost prezentate componența grupurilor și funcțiile de conducere din cadrul fiecărui grup. Un lucru care poate unii l-ați observat, alții nu, este faptul că mai sunt în Senatul României opt senatori care nu au apartenență politică, din care șapte au decis să constituie un grup parlamentar pe care l-au numit Unirea. Am depus în luna decembrie, pe data de 10.12.2018, o solicitare către BP. Această solicitare a mers către Comisia de regulament, înțeleg că s-a întocmit un referat, astăzi s-a mai cerut un punct de vedere de la nu știu ce comisie.

Eu cred că majoritatea Senatului persistă într-un abuz, pentru că dacă mergem la practica CCR, noi îndeplinim condițiile prevăzute de regulament pentru a funcționa ca un grup parlamentar, având șapte membri. Cei șapte au reiterat solicitarea de a fi constituit grupul. (…) Rugămintea mea este să supuneți la vot plenului solicitarea noastră de constituire a grupului Unirea, pentru că aceasta va influența structura Biroului Permanent și va trebui să stați la masă și cu noi. Altfel veți continua să persistați într-un abuz”, a afirmat Adrian Țuțuianu, în plen.

Pirtea, reales

Tot astăzi, Camera Deputaților a ales structura Biroului Permanent în această sesiune parlamentară. Vicepreședinții rămân aceiași, însă Dragoș Zisopol îl înlocuiește ca secretar pe Georgian Pop, care a demisionat din PSD. Cătălin Rădulescu este chestor al conducerii Camerei.

Componența Biroului Permanent a fost votată în plenul Camerei Deputaților, cu 166 „pentru” și un vot „împotrivă” pentru prima sesiunea parlamentară din anul 2019.

Mircea Drăghici, cel propus de Viorica Dăncilă pentru Ministerul Transporturilor, a anunțat noua structură aleasă: Vicepreşedinţi PSD – Florin Iordache, Carmen Mihălcescu, Eugen Nicolicea; PNL – Marilen Gabriel Pirtea. Secretari: PSD Mircea Drăghici, PNL Cristian Buican, USR Silviu Dehelean, minorităţi Dragoş Zisopol. Chestori: PSD Marcel Ciolacu şi Cătălin Rădulescu, UDMR Seres Denes, ALDE Andrei Gerea. Votul pentru noua structură a Camerei Deputaților a fost secret, cu bile.

Opoziţia semnalează abuzul din Camera Deputaţilor

Înaintea de alegerea noii structuri, Opoziția a anunțat că nu va vota noua componență a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, fiindcă „nu se respectă nici algebra” parlamentară, întrucât PSD, în urma plecărilor din partid, ar trebui să aibă un coeficient mai mic în noua conducere.

„Aici nu vorbim de niște funcții. PNL nu pune problema funcțiilor. Vorbim despre reprezentativitate și despre reprezentativitatea Opoziției într-un organism de conducere al acestei institituții. În baza artimeticii, PSD pierde ponderea, pentru că a fost decimat prin plecările de deputați și Opoziției îi revine o voce mai puternică în organismul de conducere, pentru că așa e viața, pentru că sunt oameni care au spus la revedere politicii abuzive și au intrat în Opoziție. Ca atare, PNL vă solicită să respectați regulamentul și Constituția. În structura conducerii Camerei Deputaților, PSD să aibă un cuvânt mai slab de spus, pentru că nu mai pot să aibă aceeași forță, ca în urma alegerilor, când oamenii v-au crezut pe cuvânt, iar Opoziția să fie mai puternică. (…) Dacă nu veți ține cont de aceste solicitări ale PNL, și anume ca PNL să poată să participe printr-un om în plus, și Opoziția, în afară de PNL, să primească șansa unui om în plus în BP de conducere, PNL nu va vota structura actuală a Camerei Deputaților”, a spus liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Şi liderul USR Dan Barna a anunțat că nu va vota noua structura a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, un anunţ similar făcând şi liderul PMP Eugen Tomac.

„Întrucât ştim deja de doi ani că legile nu mai reprezintă un lucru pe care consideraţi că trebuie să-l respectaţi, acum vedem că nu se respectă nici algebra, pentru că vorbim de un coeficient mai mic pe care îl aveţi, USR nu va vota această structură a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor”, a explicat Barna.

Azi a început noua sesiune parlamentară. Adoptarea bugetului este prioritară pentru PSD-ALDE la început de sesiune, în timp ce Opoziția a anunțat că va ataca bugetul la CCR și va depune moțiuni simple împotriva mai multor miniștri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/