Procurorii DNA vorbesc în termeni foarte duri despre vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, arătând că acestuia puţin îi pasă de instituţia şi judeţul pe care le conduce, singurul său scop fiind acela de a aduna averi incomensurabile. Judecătorii Tribunalului Timiş sunt de aceeaşi părere!
Ajuns în faţa instanţei, acuzat fiind de trafic de influenţă, Ionesie Ghiorghioni a fost pur şi simplu desfiinţat de procurorul anticorupţie, care a arătat că „inculpatul a fost exclusiv preocupat de urmărirea intereselor meschine de îmbogăţire, a pus în pericol siguranţa lucrărilor realizate de către agenţii economici, prin impunerea unor standarde de calitate precare, ca rezultat al diminuării sumelor alocate pentru materialele folosite, diminuare proporţională cu procentul de 10 la sută din valoarea totală a acestor lucrări, a constituit o activitate ce a adus grave atingeri intereselor legitime ale instituţiei pe care o conduce, a comunităţilor reprezentate de CJCS şi care pe termen lung pot constitui grave perturbări ale unei bune funcţionări a CJCS, prin costurile inevitabile generate de calitatea mai slabă a acestor lucrări şi prin reducerea investiţiilor”.
Reprezentantul Ministerului Public a apreciat că activitatea infracţională desfăşurată de Ghiorghioni a dus la crearea unei stări de pericol pentru ordinea publică, că a afectat autoritatea instituţiei al cărei vicepreşedinte era, „unde trebuia să supravegheze la buna gospodărire a resurselor, la orientarea investiţiilor în folosul comunităţii, şi nu la deturnarea acestora în folosul său personal”. Procurorul este convins totodată că, faţă de activitatea infracţională şi modalitatea în care a acţionat al doilea om din Caraş-Severin, ţinând seama de relaţiile pe care şi le-a creat în decursul anilor în mediul profesional, lăsarea sa în libertate îi poate descuraja pe cei care au cunoştinţă despre faptele lui în a oferi relaţiile necesare organelor de anchetă.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş care a analizat propunerea de arestare preventivă a lui Ghiorghioni a nuanţat şi mai tare: „Se observă că infracţiunea care se reţine în sarcina inculpatului este de o gravitate crescută, gravitate care reiese atât din limitele de pedeapsă ale infracţiunii (n.r. – între 2 şi 7 ani de închisoare), cât şi din împrejurările săvârşirii, respectiv exercitarea influenţei asupra subordonaţilor pentru a se încredinţa contracte de exploatare a drumurilor publice nu în baza condiţiilor impuse de lege, prin respectarea regulilor de desfăşurare a licitaţiilor publice, ci raportat la disponibilitatea solicitanţilor de a-i achita pentru interes personal o parte din valoarea contractului”.
Mai mult decât atât, instanţa a arătat că Ionesie Ghiorghioni s-a folosit de funcţia publică doar pentru a se îmbogăţi, neinteresându-l nimic altceva: „Prin modul de derulare a activităţilor ilicite, prin faptul că încerca să îşi ia măsuri de prevedere pentru a nu putea fi depistat, prin continuarea activităţii ilicite in ciuda faptului că avea bănuiala că este urmărit, demonstrează un real cinism şi totodată dispreţ faţă de instituţia pe care o reprezintă, acreditând ideea că singura valoare faţă de care este subordonat este interesul material, care poate fi realizat oricum dacă eşti suficient de diligent”.
Tribunalul a interpretat în defavoarea inculpatului şi faptul că l-a introdus în activitatea ilicită pe nepotul său, „fiul fratelui decedat şi pe care îl consideră ca un fiu, expunându-l astfel unei sancţiuni penale care i-ar afecta viaţa, dar totodată încurajându-l în sensul de a nu-şi găsi un loc de muncă şi de a-şi construi viaţa pe aceleaşi principii legate de primatul interesului material obţinut prin căi ilicite”.
Ionesie Ghiorghioni a contestat măsura preventivă a arestului, însă odată prins în flagrant şi la susţinerile procurorilor DNA e greu de crezut că se va bucura curând de libertate.
Daca si la primarie ,se face aceeasi curatenie, avem in continuare speranta ca in Romania mai este loc pt. dreptate si adevar!