Ghid de bune practici întocmit de polițiști locali din toată țara, la Timișoara

instruire politisti

Polițiști locali din toată țara și-au dat întâlnire la Timișoara cu scopul de a pune la punct un ghid de bune practici pentru aplicarea uniformă a legii.

Responsabili pentru respectarea regulilor de comerț din 17 structuri de poliție locală din întreaga țară se află în această perioadă la Timișoara. Aceștia discută despre armonizarea regulilor naționale și aplicarea unitară a acestora de către agenții de pe teren. La finalul procesului început în orașul de pe Bega, va rezulta un ghid de bune practici, care să rezolve ambiguitățile din lege.

Timișoara este gazda unui proces esențial pentru clădirea încrederii în instituții și în lege. Atunci când regulile par arbitrare și te duci în alt oraș și descoperi că sunt alte reguli, chiar dacă legea e aceeași, această încredere se erodează. Munca pe care o fac colegii mei nu este doar să scrie procese verbale, ci să asigure supraviețuirea democrației în România. La Timișoara, regulile nu sunt facultative și respectul pentru ele trebuie să primeze”, a afirmat primarul Dominic Fritz.

În cadrul săptămânii trecute, responsabilii polițiilor locale pentru activități comerciale au avut o serie de workshop-uri și discuții formale pentru a găsi soluții de rezolvare a ambiguităților din lege.

Dezvoltăm un ghid de bune practici pe baza căruia să putem opera la fel indiferent de localitate. Întâlnim situații în care comercianți cu puncte de lucru în mai multe orașe nu înțeleg de ce diferă regulile sau aplicarea lor. Acesta va fi un instrument puternic care poate elimina ambiguitățile rămase. Vrem reguli clare și unitare, să aducem astfel soluții de la nivel local pentru a rezolva probleme de la nivel național”, a explicat Attila Hajdu, șeful Poliției Locale Timișoara.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, discuțiile au abordat în principal OG 99/2000. Legislația respectivă reglementează autorizarea activităților comerciale, precum și condițiile pentru sancționarea și suspendarea lor. Unul din punctele principale abordate a fost și confiscarea veniturilor ilicite pe perioada suspendării, unde legislația actuală nu oferă instrumentele necesare polițiilor locale pentru a le calcula și a îndeplini complet aceste măsuri prevăzute de lege.

La aceste evenimente au participat șefii inspecțiilor comerciale din Aiud, Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Cugir, Deva, Drobeta Turnu Severin, Galați, Mioveni, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Tulcea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/