Grupul Ecologic de Colaborare Nera atrage atenția printr-un comunicat de presă că, începând cu data de 1 mai 2018, Direcția Silvică Caraș-Severin nu mai deține certificat FSC pentru lemnul exploatat.
„În luna martie a.c. ocoalele silvice aparținând RNP Romsilva care au păduri incluse în Parcul Național Semenic — Cheile Carașului au avut consultări publice privind menținerea certificării din partea Forest Stewardship Council (detalii pe http://www.fsc.org/) a managementului pe criterii sociale, economice si ecologice a acestor păduri.
GEC Nera a fost invitat la aceste consultări însă nu a participat deoarece nu a primit până în prezent un punct de vedere din partea Forest Stewardship Council și Asociației pentru Certificare Forestieră în legătură cu motivele acordării și menținerii certificării forestiere pentru pădurile incluse în Parcul Național Semenic — Cheile Carașului, parc care după 13 ani de la înființarea sa nu are încă un Plan de Management aprobat de Ministerul Mediului. Considerăm că fără acest act de reglementare nu poate fi vorba de o gestionare ecologică a PN Semenic — Cheile Carașului în acord cu Legea Ariilor Naturale Protejate și Aquis-ul comunitar (parcul se suprapune în mare măsură cu sit-ul Natura 2000 cu același nume)”, arată GEC Nera.
ONG-ul mai spune că, începând cu luna mai, nu mai există nicio certificare FSC pentru Direcția Silvică Caraș-Severin și prezintă și un document în acest sens al Direcției.
FSC este un sistem internațional de certificare pentru cumpărători că lemnul care poartă acest certificat este lemn exploatat legal și în acord cu principiile protecției mediului și ecologice respectate la nivel internațional. Lipsa lui induce ideea că lemnul poate proveni din exploatări ilegale sau care nu protejează corect natura, prin exploatarea lor.
Sursa foto: www.channellumber.com și GEC Nera