GEC Nera luptă cu ilegalitățile

Voluntarii luptă pentru protejarea mediului înconjurător. După ce au înfruntat poluarea de la Moldomin, acum GEC Nera a câștigat un proiect prin care va urmări modul în care se desfășoară activitatea în Parcul Natural Porțile de Fier.

GEC Nera implementează mai multe proiecte de mediu, pentru care a primit finanțare de la Uniunea Europeană. Voluntarii au atras atenția întregii țări că praful de la Moldomin îi îmbolnăvește pe oameni de cancer și pune lacăt pe ușa pensiunilor din Serbia. Deși au făcut pași importanți în diminuarea poluării, voluntarii nu se opresc aici. Acum, au primit bani pentru un alt proiect.

“Proiectul pe care îl lansăm, se referă la activități de watchdog și advocacy, pentru protejarea patrimoniului natural din Parcul Porțile de Fier, dar și la combaterea activităților ilegale. Nu este un proiect nou. Deci este, practic, o continuare a activităților noastre de ani de zile în a colabora cu autoritățile terioriale și centrale, cu factorii majori de decizie împreună cu terții mediului, pentru a păstra patrimoniul Parcului Porțile de Fier”, a declarat Cornel Popovici Sturza, coordonatorul de proiect și președintele GEC NERA.

Liderul voluntarilor crede că are datoria să combată ilegalitățile care se comit asupra mediului înconjurător.

„Dorim ca și de această dată, concluziile noastre și propunerile să ajungă până la nivelul Ministerului Mediului și Guvernului, în așa fel încât să se ia măsurile cele mai potrivite pentru curmarea unor activități ilegale. În al doilea rând, realizăm activități de advocacy pentru populația din zona parcului. Pentru că oamenii nu petiționează legat de drepturile care li se încalcă, atunci intervenim noi ca un fel de avocați ai lor”, a adăugat președintele GEC Nera.

Voluntarii cărășeni sunt de părere că oricărui om trebuie să i se respecte dreptul fundamental la o viață privată fără poluare.

Pentru că oamenii nu petiționează legat de drepturile care li se încalcă, atunci intervenim noi ca un fel de avocați ai lor”, Cornel Sturza Popovici, președinte GEC Nera.