Pare ireal, imposibil de crezut într-un județ în care nu s-a construit mai nimic timp de 30 de ani, ci numai s-a dărâmat, dar astăzi s-au trasat pe harta județului viitoarele rețele de gaz metan, la care vor fi racordate toate gospodăriile cărășenilor!
În ziua în care Transgaz a anunțat că a finalizat prima fază a lucrărilor la gazoductul BRUA, care vizează dezvoltarea unei reţele de transport pe coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, o investiție de aproape 400 de milioane euro, primarii localităților din Caraș-Severin s-au întâlnit cu reprezentanții societății de furnizare a gazului pentru a pune la punct racordarea întregului Banat Montan la noua magistrală. Transgaz, prin vocea directorului general Ion Sterian, a anunțat că va construi mai multe rețele de gaz, care pleacă din stația de la Jupa, din gazoductul BRUA, spre fiecare zonă a județului Caraș-Severin. Primăriile trebuie să se ocupe de rețeaua internă, care va fi legată de magistralele Transgaz și va ajunge în fața fiecărei gospodării. „E pe un drum bun tot proiectul. Primarii au demarat studii de fezabilitate, s-au asociat câte doi, câte trei. Mulțumesc conducerii Transgaz. Urmează și în funcție de legislație să avem o a doua etapă de discuții astfel încât comunele care au rămas pe dinafară să se conexeze la comunele învecinate pentru a face un proiect comun. Magistrala va fi făcută sigur de Transgaz. Ar fi păcat să fie adus gazul pe Valea Cernei și Valea Timișului, iar noi să nu avem capacitatea să luăm gazul din magistrală și să-l ducem la poarta oamenilor. E o chestiune importantă pentru calitatea vieții în Banat!”, a spus senatorul Marcel Vela, cel care a vorbit despre un astfel de mega proiect cu mai mulți ani în urmă.
Directorul general Transgaz a venit la Reșița, la întâlnirea cu primarii cărășeni și cu prefectul Cristian Gâfu, însoțit de o echipă întreagă de specialiști. „Marea majoritate a UAT-urilor a depus documentele pentru a primi avizele de conectare, ca să poată începe studiile de fezabilitate. Toată finanțare e a Transgaz. Conducta de transport gaze naturale pe ruta Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor este un proiect de importanță națională, iar astăzi, pe acest traseu, în Caraș-Severin e alimentat cu gaze naturale doar municipiul Caransebeș. Pentru cei 180 de kilometri de conductă vor fi cheltuiți aproape 400 de milioane de lei, la care se adaugă TVA. Vor beneficia automat de această investiție orașul Băile Herculane și comunele Topleț, Mehadia, Cornea, Domașnea, Teregova, Armeniș, Slatina Timiș, Bucoșnița, Buchin, Turnu Ruieni și Obreja. Studiile de prefezabilitate și fezabilitate sunt finalizate, în decembrie 2021 ar trebui să avem proiectul tehnic și autorizația de construire, până în mai 2022 e prevăzut să avem constructorul, iar în 2024 să o punem în funcțiune.”, a precizat Sterian.
Chiar dacă nu are niciun rol, nicio implicare sau vreun merit, de acest proiect fabulos s-a lipit și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, aflat într-o pierdere majoră de capital de imagine după ce n-a făcut mai nimic în aproape un an de mandat. „În iunie 2020 spuneam că vom face totul pentru a aduce gazul în gospodării. Cu un efort colosal, o investiție colosală, o să aprindem focul la Eftimie Murgu cu gazul care e acum la Jupa. Astăzi s-au depus documentele la Agenția de Mediu pentru obținerea acordului de mediu. Se poate și în județul nostru, vom avea gaz în gospodării! Primăriile trebuie să-și pregătească proiectele astfel încât să se lege la magistrala din spatele curții!”, a declarat președintele Dunca.
Senatorul Marcel Vela a garantat că primăriile vor avea posibilitate de finanțare pentru rețelele de gaz pe care vor trebui să le construiască în interiorul localităților, rețele care să facă legătura între magistrala Transgaz și casele oamenilor. Nu a oferit detalii în acest sens, dar i-a liniștit pe edili înainte ca vreunul să ia foc pe motiv că în unele primării nu mai sunt bani nici pentru funcționare, cu atât mai puțin pentru rețele de gaz.