Se aprinde lumina în cătunele izolate ale comunei Cornereva

inelet 2

Izolați de lume, localnicii din Poiana Lungă, Dobraia, Prisăcina Cracul Teiului, Cracul Mare, Ineleț, Scărișoara și Țațu, opt din cele 40 de sate aparținătoare comunei Cornereva, primesc o șansă la civilizație. În peste 60 de gospodării se vor monta panouri fotovoltaice, printr-un proiect finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Cele 180 de suflete din cătunele izolate ale Cornerevei, care o viață întreagă au învățat să se descurce la lumina lămpașului, vor ieși în curând din beznă, după ce proiectul depus de administrația locală la Agenția Fondului pentru Mediu a primit finanțare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în opt din cele 40 de sate ale comunei. „De acest proiect beneficiază 63 de gospodării, care la ora actuală sunt locuite, aceasta fiind și condiția finanțatorului, căci, altfel, case sunt mult mai multe în aceste sate. În numai câteva zile vom afla și numele firmei care a câștigat licitația pentru acest proiect, care are o valoare de 1,5 milioane de lei. Dacă nu vor exista contestații, prin 10-12 august vom semna și contractul. Vom întâmpina probleme cu transportul celor necesare implementării proiectului în zonele respective, pentru că traseul este dificil, dar ne vom descurca noi. La nevoie, ne vom folosi și de cai.”, ne-a declarat primarul comunei Cornereva, Nicolae Novăcescu.

Și pentru că nu doar lipsa electricității reprezintă o problemă pentru localnicii din cele opt cătune, ci și a unui drum de acces, Primăria Cornereva a demarat deja primele măsuri în acest sens. „Oamenii se bucură că, în sfârșit, vor avea lumină, dar cel mai tare își doresc un drum care să le faciliteze accesul către aceste sate. Un prim pas am făcut deja. Cu fonduri din bugetul local, am reparat drumul care duce către Dobraia, Poiana Lungă, Prisăcina și Cracul Teiului, și am depus și un proiect spre aprobare în vederea modernizării sale. Între timp, am mai asfaltat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, un tronson care duce tot către satele izolate, de la Bogâltin înspre Dobraia. Nu este finalizată lucrarea, dar urmează.”, a concluzionat Novăcescu.