Gaură de 3,5 milioane de euro dată de Executiv în bugetul Reşiţei! Nelu Popa: „Primarii vor fi dependenți de Guvern!“

Prin adoptarea pachetului de măsuri fiscale în şedinţa de Guvern de astăzi, bugetul Reşiţei va pierde peste 15 milioane de lei, anunţă primarul Nelu Popa. „Consecința va fi o reducere substanțială a investițiilor în infrastructura locală și chiar incapacitatea de cofinanțare a proiectelor din fonduri europene“.

Primarul Reşiţei a anunţat azi că bugetul municipiului va fi cu 11% mai mic ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi, în condiţiile anunţate de Guvern.

„Prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% se lovește în una dintre cele mai importante surse de venit a administrațiilor locale. Scăderea acestei cote, de pe o zi pe alta, cu 37,5% va afecta cu consecințe grave bugetele primăriilor din toată țara. Veniturile municipiului Reșița se bazează în proporție de 29% pe cota defalcată din impozitele pe venit. După punerea în practică a acestor măsuri, Reșița va pierde anual 11% din total venituri, adică 15,9 mil lei – echivalentul a 3,5 mil euro. Consecința acestor diminuări va fi o reducere substanțială a investițiilor în infrastructura locală și chiar incapacitatea de cofinanțare a proiectelor din fonduri europene“, avertizează primarul Nelu Popa.

Măsurile paleative anunţate de Executiv vor avea ca efect creşterea rolului jucat de cei ce deţin puterea la nivel central, în conturarea bugetelor locale. „Deși Guvernul anunță măsuri compensatorii, sub o formă sau alta, ele nu reprezintă decât o modalitate de control al primarilor care urmeză să se «căciulească» în fața reprezentanților guvernului în loc să caute investitori serioși cu ajutorul cărora să dezvolte comunitățile locale. De aceea, îmi exprim public dezacordul cu privire la această inițiativă și mă voi opune total acestei măsuri care nu ajută nici angajații, nici mediul privat, dar produce o gaură imensă în bugetul localităților. Nu există argumente pragmatice, în cifre, pentru acest demers al Guvernului, iar această abordare poate fi calificată ca o intenție clară de a face primarii dependenți de Guvern“, spune primarul liberal al Reşiţei, Nelu Popa.