Gata de lucru! Laboratorul de analize din cadrul Spitalul Municipal este pregătit pentru acreditare

Acreditarea RENAR a laboratorului Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” ar deschide porţile laboratorului pentru toţi cei care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce ar da posibilitatea ca analizele medicale să fie făcute gratuit.

„După acreditare, laboratorul va permite analize gratis cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cum ar fi analizele anuale obligatorii complexe, care acum se fac la privat. De ce să plăteşti la privat dacă poţi veni la spital pentru aceste analize?”, spune dr. Erwin Floroni, directorul spitalului din Lugoj.

Aparatura nouă a fost integrată în structura spitalului: „În decembrie anul trecut am adus o linie pentru probele de urină şi un aparat de hematologie de ultimă generaţie. Ambele au fost legate la reţeaua de intranet a spitalului, ceea ce este un pas înainte”.

Procedura de acreditare solicită minimum 18 luni şi a început oficial la finele lui octombrie 2018. Aparatura complet nouă a fost adusă în 2019.

„Trebuie făcute în total cinci controale interne şi unul extern, cu tot atâtea seturi de analize. Controalele interne se fac în România, iar cel extern într-o ţară străină, Suedia în cazul nostru. Analizele se testează dacă sunt bune sau proaste, în raport cu un etalon. Anul trecut în decembrie am făcut primul control şi rezultatele au fost super O.K.”, arată dr. Floroni.

Managerul spitalului lugojean precizează că procedura se va termina în această primăvară. Până atunci însă, spitalul din Lugoj va angaja un medic de laborator şi două asistente (personal mediu) pentru a deservi laboratorul.

Menţionăm că organismul naţional de acreditare RENAR este cel care efectuează acreditarea în sănătate, industrie, agricultură, mediu, construcții şi alte domenii economico-sociale.