Gata cu misiunea-n spațiul verde! Seminariile s-au încheiat

 

Weekendul trecut, la Băile Herculane, a avut loc ultimul eveniment din seria celor 10 seminarii de informare adresate reprezentanţilor autorităţilor locale, ONG-urilor şi grupurilor universitare din regiune, organizate în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” derulat de Consiliul Judeţean.  

În luna decembrie a anului trecut a avut loc primul astfel de seminar la Moldova Nouă, seria continuând în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2015 la Bozovici, Anina, Oraviţa, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Slatina Timiş şi Băile Herculane.

Seminariile de informare s-au bucurat de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din localităţile judeţului, de un număr mare de voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale locale şi de reprezentanţi ai grupurilor universitare. Participanţii au aflat de la echipa proiectului avantajele, implicaţiile şi stadiul de derulare al noului sistem de management integrat al deşeurilor şi au înţeles concret care este specificul şi scopul echipamentelor pentru colectarea separată a deşeurilor şi unităţile lor de compostare individuală livrate către unităţile administrativ-teritoriale.

De asemenea, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI Intercom Deşeuri Caraş-Severin) au explicat care sunt obligaţiile ce le revin autorităților publice locale în acest amplu demers.

Detalii privind derularea acestora pot fi regăsite pe pagina de internet a proiectului www.004mediu.cjcs.ro, în secţiunea COMUNICARE – Evenimente, şi pe pagina facebook www.facebook.com/004mediu.

Proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Este prevăzută construirea Centrului de management integrat al deşeurilor, care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac.

Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi  executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).