Tribunalul Caraş-Severin a analizat vineri, din nou, situaţia fostului primar al Reşiţei, Mihai Stepanescu, şi a decis punerea acestuia sub control judiciar! Decizia magistratului de drepturi și libertăți are consecințe importante pentru pedeapsa iminentă pe care fostul edil o va primi.
Ședinţa de judecată a fost tot în procedura de cameră preliminară deoarece, deşi încă de la termenul din 28 ianuarie Tribunalul Caraş-Severin a avizat ca legal Rechizitoriul şi a dispus judecarea cauzei, respingând excepţiile invocate de către apărare, Stepanescu a atacat acea sentinţă la Curtea de Apel Timişoara, fapt pentru care nu se poate intra pe fond până nu se va pronunţa instanţa de apel. Contestaţia fusese programată de Curte a se judeca pe 3 martie, dar, la solicitarea părţilor, s-a dat un termen mai rapid, pentru 23 februarie, astfel încât să se poată intra, apoi, cu judecarea cauzei pe fond la Tribunalul Caraș-Severin.
Judecătorul Tribunalului Caraş-Severin, văzând că se tergiversează judecarea fondului şi ştiind că perioada arestului la domiciliu se va scădea din perioada ce urmează a fi executată în cazul unei condamnări, Tribunalul Caraş-Severin i-a impus fostului primar doar măsura controlului judiciar care, fiind doar o măsură restrictive, şi nu privativă de libertate, nu se mai scade din perioada eventualei pedepse.
Stepanescu are interdicţia de a părăsi ţara, de a-şi exercita funcţia de primar, trebuie să anunţe schimbarea domiciliului, „să nu intre în incinta Primăriei Municipiului Reşiţa; să nu se apropie şi să nu ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu coinculpaţii: Stelian Tăune şi Antonia Ioana Şandru şi nici cu martorii: Sava Gruici, Titiana Cătană şi Iuliana Chera; să nu desfăşoare activitatea de primar al Primăriei Municipiului Reşiţa, în exercitarea căreia a săvârşit fapta; să nu participe la manifestări sportive sau cultural, ori la alte adunări publice; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme, prin natura lor sau asimilate”, după cum scriu judecătorii în sentinţă.
În consecinţă, din data de 19 februarie, perioada de restricţie a libertăţii nu-i va mai putea fi dedusă fostului primar din condamnarea primită, dacă ea va fi una cu executare.
Cât priveşte excepţiile invocate de apărare şi respinse de Tribunalul Caraş-Severin, Stepanescu a cerut arbitrajul Curţii de Apel Timişoara. În speţă, avocatul Viorel Paşca contestă modul în care procurorii anticorupţie ar fi percheziţionat imobilele lui Stepanescu. Dacă excepţiile vor fi acceptate de judecătorii Curţii de Apel, atunci rechizitoriul s-ar putea întoarce la DNA, iar acele probe contestate vor fi scoase din urmărirea penală, urmând ca procurorii anticorupţie să formuleze acuzarea doar pe baza probelor rămase în Rechizitoriu şi acceptate ca legale de judecători şi avocatul apărării.