Activitățile comerciale din unitățile școlare reșițene sunt motiv de îngrijorare pentru oficialii locali. Și asta, pentru că afacerile în clădirile libere ale școlilor au devenit un obicei printre cei de la conducere, de multe ori comerțul neavând nicio legătură cu activitățile școlare.
Municipalitatea dă startul la controale pentru a ține în frâu comerțul care nu are nicio legătură cu educația elevilor. În aceste condiții, vor fi vizate în primul rând unitățile școlare unde în anii precedenți spațiile libere au fost folosite în diferite scopuri comerciale.
Fie că este vorba despre comerț cu produse alimentare, cu autoturisme sau pur și simplu activități ale diferitor societăți de producție, cu toate sunt considerate neadecvate de autoritățile locale. Tocmai de aceea, în perioada ce urmează se are în vedere demararea mai multor controale pentru a se analiza cu exactitate situația spațiilor nefolosite aflate în administrarea unităților școlare, precum și modul în care acestea ar putea fi gestionate în folosul educației.
„În anii precedenți am avut de-a face cu o serie de situații nepotrivite în care în mai multe unități de învățământ din Reșița se desfășurau tot felul de activități comerciale, mașini expuse pentru vânzare, tot felul de alte servicii ce nu cred că își aveau locul. Acum două săptămâni s-a constituit o comisie care va analiza de la caz la caz modul de închiriere a spațiilor în unitățile de învățământ”, a explicat primarul Mihai Stepanescu.
Oficialii locali nu exclud în totalitate varianta în care spațiile nefolosite din școli sunt redirecționate în alte scopuri, dar, susțin aceștia, natura activităților desfășurate acolo trebuie analizată și gândită cu atenție.
„Pentru acest an contractele care s-au finalizat nu au fost prelungite. Pot fi spații nefolosite și trebuie analizat dacă necesită să fie închiriate sau trebuie doar conservate. Au fost situații în care în școli s-au derulat chiar o serie de activități de producție. Nu știu dacă este rău sau bine, dar cred că procesul de învățământ trebuie să primeze. Nu trebuie să primeze activitatea economică în dauna activității de învățământ”, a mai menționat Mihai Stepanescu.
Apropierea noului an școlar nu a declanșat controale doar în rândul autorităților locale, ci și în rândul oamenilor legii. Vizate au fost și în acest caz tot spațiile comerciale, de data aceasta cele din apropierea școlilor reșițene. Angajații poliției vor purica în perioada următoare toate magazinele călcate des de elevi, pentru a ține în frâu comerțul cu produse interzise. Astfel, băuturile alcoolice, țigările sau produsele pornografice vor trebui să dispară cât mai repede de pe rafturi.