Garda de Mediu nu oprește lupta contra incendierilor și abandonării deșeurilor! Amenzi de zeci de mii de lei pentru contravenienți

Garda Națională de Mediu ridică un semnal de alarmă cu privire la gestionarea deșeurilor! Tuturor agenților economici și persoanelor fizice le este reamintit că incendierea, abandonarea gunoaielor și amestecarea deșeurilor periculoase cu cele nepericuloase este interzisă. Amenzile se ridică până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice și 6.000 de lei pentru persoanele fizice.

În plină criză din cauza COVID 19, Garda Națională de Mediu transmite că gestionarea deșeurilor are un efect covârșitor asupra sănătății. Cetățenii trebuie să colecteze și să stocheze gunoaiele într-un mod corespunzător până la preluarea acestora de către un operator autorizat.

Garda a pregătit amenzi usturătoare pentru persoanele care s-au gândit că vor da foc deșeurilor sau le vor arunca în locuri neamenajate. Persoanele juridice care recurg la astfel de metode riscă să scoată din buzunar între 20.000 și 40.000 de lei. Persoanele fizice pot plăti sancțiuni cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Legea prevede și că persoanele care au abandonat deșeuri în locuri nepermise au obligația să le ridice, să curețe terenul și să elimine gunoaiele prin intermediul unei societăți specializate autorizate. Costurile vor fi suportate de contravenient.

De asemenea, Garda de Mediu informează că agenții economici care necesită autorizație de mediu au obligația de a respecta prevederile și trebuie să anunțe de urgență autoritățile în cazul producerii unor incidente care pot afecta atât mediul, cât și sănătatea populației. Nerespectarea obligației este sancționată cu amenzi pornind de la 50.000 până la 100.000 de lei.