Sistemul bolnav. Peste 20 de decedați!

În perioada de aproape un an și jumătate de când s-a închis Spitalul din Bozovici, bolnavii din Valea Almăjului au fost nevoiți să ajungă la Reșița pentru a primi îngrijiri medicale. Din cauza distanței foarte mari, drumul până la Spitalul Județean le-a fost fatal multor oameni cu probleme de sănătate grave.

Spitalul din Bozovici și-a deschis din nou porțile în această zi, sub denumirea de Centru de Sănătate Multifuncțional și funcționează în subordinea Spitalului Județean de Urgență de la Reșița, sub forma unei secții externe. Aceasta a fost cea mai bună soluție pe care autoritățile din județ au găsit-o pentru a veni în sprijinul oamenilor din Valea Almăjului, lipsiți timp de aproape un an și jumătate de asistență medicală de urgență. În condițiile în care cea mai apropiată unitate spitalicească este situată la peste 100 de kilometri, bilanțul celor 18 luni în care spitalul a fost închis este unul negru: peste 20 de oameni au murit în timp ce erau transportați cu ambulanța la Reșița.

Așadar, faptul că la Bozovici a fost inaugurat Centrul de Sănătate Multifuncțional este un lucru care bucură pe toată lumea. Lucrurile nu se opresc însă aici. Președintele Consiliului Județean a dat asigurări că se va ocupa de modernizarea unității, pentru ca bolnavii din Valea Almăjului să beneficieze de toate condițiile normale dintr-un spital. Asta, mai ales că Centrul din Bozovici este parte a Spitalului Județean de Urgență, care se află în proprietatea Consiliului Județean. La fel ca în cazul spitalului reșițean, care a beneficiat de dotări considerabile în ultima perioadă, și la Bozovici sunt preconizate investiții pe viitor.

”Spitalul din Bozovici nu trebuia închis! Eu cred că astăzi a fost doar un început pentru că, să fim drepți, atunci când a fost închis, nu era o unitate sanitară dotată corespunzător. Acum trebuie să o aducem la nivelul care trebuie. Din acest moment, Spitalul Județean și Consiliul Județean vor trebui să investească și aici, să modernizăm structura de la Bozovici. Noi acum reparăm un rău făcut județului și Almăjului. Sper ca această structură medicală să fie modernizată și perfecționată. Sunt sigur că este de foarte bun augur faptul că este plasat în subordinea Spitalului Județean, pentru că ei pot să îl doteze corespunzător”, a comentat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

La evenimentul de astăzi au fost prezenți și oamenii care au făcut posibilă inaugurarea Centrului de Sănătate. Fostul primar din Bozovici, Aurel Miclea, a fost un militant al redeschiderii Spitalului din Valea Almăjului. Acesta s-a declarat încă de la început împotriva hotărârii Guvernului de a sista activitatea de la Bozovici, iar de atunci a insistat să se remedieze situația.

Un alt om politic care a fost mereu aproape de oamenii din Almăj și care a avut un cuvânt de spus și la această inaugurare, este Ion Tabugan. Împreună cu senatorul Iosif Secășan, acesta a făcut neîncetat demersuri pentru redeschiderea spitalului din Valea Almăjului.

”La nivel de comisie și de minister am insistat pentru a se reactualiza formula centrelor medicale multifuncționale, acele centre care au posibilitatea să preia un caz de îmbolnăvire, să îl diagnosticheze, să îl stabilizeze și să îl trimită mai departe pentru asistență medicală de competență. S-a adus în spațiul legislativ această formulă a centrelor multifuncționale, după care am făcut demersuri pentru ca la Bozovici să existe o asemenea structură. Am considerat că pentru a parcurge mai rapid pașii pentru punerea în funcționalitate, faptul că Centrul se află în structura Spitalului Județean este cea mai adecvată strategie”, a declarat senatorul Iosif Secășan.

În momentul de față, Centrul de Sănătate Multifuncțional din Bozovici funcționează numai ca staționar de zi. Asta înseamnă că pacienții sunt internați aici, li se fac investigațiile necesare, dar numai pentru 12 ore. După acest timp se decide dacă bolnavul poate merge acasă sau este trimis pentru internare la Spitalul Județean. Almăjenii își doresc ca spitalul să funcționeze și cu specializare permanentă. Senatorul Iosif Secășan a declarat astăzi că va face tot posibilul ca în următorii doi ani să reușească să readucă unitatea de la Bozovici la stadiul de internare permanentă, atât cât este necesar pentru pacienți.

Deși momentan nu există decât o secție de interne activă în Centrul de la Bozovici, în următoarea perioadă conducerea Spitalului Județean dorește și deschiderea unor secții de chirurgie, pediatrie și ginecologie.

”Cea mai importantă misiune a Centrului de Sănătate Multifuncțional din Bozovici este de a oferi siguranță bolnavilor din Valea Almăjului. Acum se deschide un cabinet de specialitate, de Interne și internarea de zi. Pe lângă aceasta, există și posibilitatea de consultații prin cabinetul de specialitate. În ceea ce privește medicii, avem în formare un medic pediatru rezident, care a fost preluat la Reșița de la Bozovici și, cel mai probabil, se va întoarce aici. Avem în vedere și posibilitatea ca un medic chirurg să fie angajat aici”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență de la Reșița, Dumitru Secășan.

S-au purtat discuții cu medici rezidenți care să vină la Bozovici pentru a-și desfășura aici activitatea medicală. În această privință, actualul primar al localității a declarat că oferă cadrelor medicale interesate toate condițiile de care au nevoie, inclusiv o locuință.

 

Comments

  1. PROFESOR_BOZOVICI says:

    Bozovicenii ar trebui sa se roage pentru sanatatea fostului primar AUREL MICLEA si sa-i multumeasca presedintelui Consiliului Judetean Caras – Severin domnului SORIN FRUNZAVERDE pentru redeschiderea spitalului. Cei doi nu au avut nici o legatura cu hotararea Guvernului de a sista activitatea de la Bozovici, dar au fost adevaratii militanti care au luptat si au facut posibila redeschiderea acestui obiectiv de mare importanta. FELICITARI DOAMNA ANDREEA IVASCU PENTRU ARTICOL!