Vremea rea, lipsa banilor şi preţurile exagerate au fost doar câteva din motivele pentru care reşiţenii nu s-au îngrămădit la Festivalul Recoltei 2013.
Organizat în cadrul proiectului Nestemate ale Tezaurului Folcloric Românesc şi Sârbesc, în scopul păstrării şi promovării tradiţiilor culturale în Reşiţa, Lugoj şi Veliko Gradişte, Festivalul Recoltei s-a dorit a fi o invitaţie pentru adevăraţii agricultori şi producători autohtoni şi din ţara vecină de a-şi expune roadele de peste an şi a le vinde sub preţul pieţei. Şi asta, pentru că au fost scutiţi de orice taxă. Totodată, s-a vrut a fi prilejul excelent pentru reşiţeni să-şi umple cămările pentru iarnă, cu mai puţini bani scoşi din buzunar. Socotelile organizatorilor şi ale reşiţenilor nu s-au prea potrivit însă cu cele ale comercianţilor.
Printre producătorii autohtoni s-au aflat şi destui importatori de roşii, ardei şi struguri turceşti, pe care îi întâlnim în fiecare zi în Piaţa Agroalimentară Reşiţa Nord, spre exemplu. Dar, cum fiecare a avut posibilitatea să aleagă după propriile gusturi, asta a contat mai puţin. Importante au fost preţurile exagerat de mari practicate în general de toţi cei care şi-au expus produsele pe stadionul de atletism din Govândari în cadrul acestui festival. Vizitatorii standurilor au plecat acasă cu plasele mai mult goale şi nici nu e de mirare dacă răchia, brânza şi cârnaţii de capră au ajuns să fie vânduţi precum delicatesele exclusiviste. Reşiţenii s-au bucurat în schimb de programul folcloric pregătit de organizatori şi mulţi dintre ei au spus că revin astăzi sau mâine, fiind convinşi că nimeni nu vrea să plece cu marfa acasă, astfel că preţurile vor scădea.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157636710460976″]