Vezi cum trăiesc bătrânii de la azil!

Dacă până nu cu mult timp în urmă azilul de bătrâni din Reșița nu beneficia de prea mult confort pentru cei 200 de bătrâni găzduiți acolo, în urma obținerii unor fonduri europene azilul are în dotare sală de gimnastică, lifturi și o bucătărie la standarde europene.

Pe rând, fiecare detaliu care ajută la îmbunătățirea condițiilor de trai ale vârstnicilor din Azilul de bătrâni Reșița a fost pus la punct. Printr-un proiect finanțat din fonduri europene, azilul din Reșița s-a schimbat la față. Reabilitarea și modernizarea clădirii a inclus crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, cum este renovarea liftului, dotarea cu echipamente adaptate nevoilor bătrânilor și refacerea bucătăriei și a depozitului de alimente. „Am realizat o modernizare a spațiilor de preparare a hranei, iar la ora actuală bucătăria noastră îndeplinește toate standardele necesare unei țări europene. A fost destul de greu, dar, cred eu, constructorul s-a achitat de sarcina pe care a avut-o aici și într-o perioadă de aproape un an de zile am reușit să modernizăm centrul nostru”, precizează Pavel Fiștea, directorul Azilului de Bătrâni Reșița.

Proiectul a fost demarat în martie și urmează să fie finalizat în luna mai a anului viitor. În anul 2004 a fost aprobat un alt proiect pentru Azilul de bătrâni Reșița, atunci au ajuns primele fonduri pentru anumite achiziții, iar pentru că acel buget a fost implementat cum trebuie, azilul a primit şi alţi bani, astfel încât să ajungă la standardele europene. „Finanțarea acestui proiect a început acum vreo patru ani de zile când o echipă de la Regio Banat a venit aici și a dorit să continue modernizarea acestui cămin ce a început tot cu o finanțare europeană prin 2004. Atunci s-au modernizat spațiile noastre de recuperare, am dotat centrul nostru cu o mașină de transport, iar la evaluarea finală din 2007 o echipă de comisari europeni ne-au promis că vor veni și alți bani de la Uniunea Europeană, tocmai datorită faptului că proiectul a fost unul bine realizat și catalogat de aceștia cu „Așa da!”, povestește directorul Azilului de bătrâni din Reșița.

Lucrările de reabilitare s-au efectuat pe porțiuni pentru că locatarii azilului nu aveau unde să fie mutați pe durata acestora. În bucătărie, aparatele actuale sunt din Germania, cu zeci de ani vechime, însă în stare perfectă de funcționare. Pentru noile aparate de bucătărie, ce sunt prevăzute în proiectul de reabilitare, urmează să se organizeze o licitație.

Comments

  1. erimescu says:

    Sa vs manance canceru si sida mortaciunilor lati omorat pe bunicul meu lam adus sanatos si la.ti trimis acasa mort si tot vanat