FOTO: Renovare de amploare în cantina UEM!

Noul an universitar a adus o surpriză binemeritată de studenții ce învață în cadrul Universității „Eftimie Murgu”. Cantina din incinta campusului și-a redeschis porțile, proaspăt renovată și cu mâncare ca la mama acasă.

Studenții și cadrele didactice din UEM pot servi prânzul în noua cantină modernă. De la bucătăria cu aparatură nou-nouță până la scaunele și mesele solide și băile renovate, întreaga clădire a intrat într-un proces de reabilitare ce are ca rezultat o cantină-restaurant.

Avem bucătărie chiar foarte bună, și studenții și cadrele didactice au început să se îndrepte către cantină care, între noi fie spus, arată ca un restaurant cu pretenții și este departe de a fi ceea ce se înțelegea înainte prin cantină. Este un adevărat restaurant, servim meniul zilei pentru cadre didactice, pentru studenți. Am servi cu plăcere dacă ar fi doritori din zonă și pentru angajații la diferite instituții din zona noastră, cu atât mai mult cu cât este un spațiu foarte foarte plăcut”, a explicat pentru Express de Banat rectorul universității, Doina Frunzăverde. Aceasta a povestit dificultatea în angajarea unui bucătar, pentru că celelalte două bucătărese au renunțat la posturile lor. „A fost o problemă foarte grea să găsim și bucătar, pentru că în perioada în care cantina a fost oprită una dintre bucătărese a ieșit la pensie și cealaltă a plecat din universitate. N-aș fi crezut că într-o perioadă în care locurile de muncă sunt atât de puține este atât de greu să găsești un bucătar”, a mai adăugat rectorul universității.

Renovarea cantinei era una absolut necesară pentru că, precizează profesorul universitar Doina Frunzăverde, exista pericol de explozie. În urma inspecției unor specialiști s-a constatat că existau scăpări de gaze. Îngrijorată mai ales după experiența blocului explodat pe Aleea Gugu, conducerea universității a hotărât că este nevoie de o renovare și modernizare, cu atât mai mult cu cât deasupra cantinei se află biblioteca și, la etajul al doilea, spații de cazare.

CITEȘTE ȘISTUDENȚII UEM AU RĂMAS FĂRĂ CANTINĂ

Anul în care banii vin greu

Rectorul universității explică greutatea cu care sunt obținute fondurile din partea Ministerului, în special în acest an. Cu toate acestea, s-a reușit o transformare a cantinei la cele mai înalte standarde și cu bucătari de renume în oraș. „Lucrările au fost licitate la sfârșitul anului 2012. Din cauza faptului că nu am avut resurse financiare au demarat în decembrie 2012 și au continuat pe parcursul acestui an. Lucrările nu au fost de anvergură, au fost numai recompartimentări în spațiul bucătăriei și, bineînțeles, dotarea bucătăriei, care a fost complet înlocuită. Avem echipamente noi la nivelul anului 2013, iar cunoscătorii spun că este cea mai modernă bucătărie din Reșița. Din păcate, nu am avut resurse financiare, a durat atât de mult până am reușit să obțin întreaga finanțare de la minister. Anul 2013 se pare că, din acest punct de vedere, este cred cel mai greu de până acum. Însă ministerul ne-a ajutat, a înțeles importanța cantinei pentru universitate”, a încheiat Doina Frunzăverde.

Întreaga investiție pentru reabilitarea completă a cantinei a atins suma de 600 mii de lei. Toți cei care doresc pot servi masa de prânz între orele 13:30 și 15:30, iar cu 12 lei pot lua meniul zilei constând în două feluri de mâncare: o ciorbă și un fel principal lângă care se servește salată.