GALERIE FOTO: Prolas-Cheile Carașului

Recomandarea din partea ziarului Express de Banat presupune o drumeție puțin mai lungă, dar care promite că va fi spectaculoasă. O plimbare cu priveliște surprinzător de frumoasă printre fluturași și libelule prietenoase.

Din drumul către Iabalcea, se ajunge la cărarea care urcă până în Prolas, la sălașele oamenilor, iar de acolo se poate coborî foarte ușor și lejer până la râul Caraș. Acest traseu nu numai că oferă un peisaj superb, dar este și o adevărată aventură pentru cei care sunt dispuși să și-o asume.

Pe o cărare bătătorită de multă lume și destul de circulată, se urcă puțin, fără să se ajungă la gâfâieli, și apoi peisajul se deschide cu stânci si multă verdeață. Sălașele oamenilor sunt martore că drumul nu este deloc unul părăsit. Încet, păstrând direcția indicată de cărăruie și de câteva marcaje turistice, se coboară printre sălașe până când se poate auzi susurul Carașului.

La râul există două variante posibile: cei dornici de aventură pot escalada pe cele două sârme improvizate în loc de podeț, sau cei care nu stau bine la capitolul echilibru, pot traversa râul, care în această perioadă caniculară nu este atât de rece. Sau, se poate continua călătoria pe celălalt mal până se ajunge la un pod din lemn, pe care se poate traversa cu grijă.

Mergând pe marginea râului în amonte, peisajul se strâmtorează, semn că urmează defileul Carașului printre dealurile stâncoase. La un  moment dat, se trece de un izvor cu apă rece, și se ajunge la un loc de popas unde, cei curajoși pot face o baie. Atenție doar, apa este de râu de munte, deci destul de rece. Însă o răcorire la picioare oricine poate suporta, măcar pentru sentimentul plăcut de după ce apa de Caraș a trecut peste picioare.

Călătoria se poate încheia aici, sau se poate continua pe chei până la ieșirea de lângă intersecția cu localitatea Carașova. Fie că se merge mai departe sau nu, drumeția până în Prolas cu coborâre la Caraș și o baie răcoroasă și binemeritată la final nu durează mai mult de câteva ore dintr-o zi de weekend.