Cele trei machete care au câștigat locurile de pe podium în urma concursului lansat de Primăria Reșița pentru un monument în memoria victimelor revoluției au fost premiate astăzi cu diplome și sume de bani.
Pentru că reșițenii au nevoie de un nou monument care să marcheze eroii pierduți în lupta pentru libertate din decembrie 1989, Primăria Municipiului Reșița a lansat invitația artiștilor reșițeni de a veni cu machete-propuneri, idei pentru noul monument. În urma competiției, au fost desemnate primele trei locuri, premiate astăzi cu diplome și sume de bani de la 2 000 de lei la 5 000 de lei pentru premiul I.
Proiectul arhitectului Dan Cincu, alături de echipa sa de studenți la Arhitectură, Andra Pasăre și Cătălin Bulboacă, a fost cel care a câștigat concursul și va putea fi văzut undeva în Centrul Civic al orașului, însă încă nu s-a stabilit locația exactă. „Se lucrează la amplasarea acestei lucrări și aș vrea să combat ideea că va fi amplasat pe locul troiței actuale din centrul orașului. Încă lucrăm la stabilirea unei locații”, a precizat edilul-șef Mihai Stepanescu.
„Au fost multe idei și multe schițe și am ajuns la o simbolizare de luptă, una dintre părțile monumentului are opt lamele și cealaltă are nouă lamele, fiind vorba despre`89. Pe cele două elemente sunt mâini, care, de fapt, reprezintă cele două grupuri care au avut acea luptă. Acestea vor sta într-un ochi de lacrimă, ochi ce va curge mereu, reprezentându-i pe toți cei care și-au pierdut persoanele dragi în revoluție”, a explicat Dan Cincu. Monumentul va avea aproximativ șase metri.
CITEȘTE ȘI: FOTO: CUM S-AU TRANSFORMAT LACRIMILE REVOLUȚIONARILOR ÎNTR-O OPERĂ DE ARTĂ
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634335536059″]
Celelalte două locuri, premiul II și III, au fost câștigate de pictorul Daniel Brici, alături de fratele său, arhitect Ovidiu Brici, și, respectiv, de sculptorul Matei Gașpar. Cei trei câștigători au explicat ce au dorit să surprindă prin monumentele propuse de ei. „De obicei, monumentele sunt statice, eu am propus un monument care are o parte de marmură, pe spatele căreia se rula un film cu scenele din revoluție. În zilele în care se sărbătorește revoluția, să se deruleze acele imagini pe o bucată de marmură și cu ajutorul unui proiector instalat în ansamblul sculpturii”, a declarat Matei Gașpar. „Am pornit de la cel mai puternic simbol al revoluției, care este drapelul cu o gaură, și noi, cumva, am gândit să reprezentăm gaura prin cele 25 de gloanțe ale fiecărui decedat. Am vrut să fim cât mai minimali și să atingem exact ce ne interesa în monument”, a precizat Daniel Brici.