Un nou monument va marca lupta pentru libertate și jertfa reșițenilor care au luat parte la Revoluția din Decembrie 1989. Arhitectul Dan Cincu a reprodus lacrimile celor care și-au pierdut persoanele dragi în revoluție.
În memoria revoluționarilor ce au pierit în decembrie 1989 pentru libertate va fi construit un nou monument. În urma licitației organizate de Primăria Municipiului Reșița, Dan Cincu și echipa sa de tineri arhitecți, studenții Andra Pasăre și Cătălin Bulboacă, au reușit să impresioneze cu proiectul lor care va plânge pentru toți cei ce au pierit în luptă. „Sculptura este încadrată într-o elipsă ce amintește de ochiul înlăcrimat al rudelor ce-și plâng victimele evenimentului revoluționar. Poziționat central, monumentul este înconjurat de o peliculă de apă care va vărsa lacrimi neîncetat pentru cei ce și-au jertfit viața în atingerea scopului suprem al libertății”, a explicat arhitectul Dan Cincu.
Întregul proiect a fost făcut pe metoda veche, cu acuarelă și hârtie, fără versiune digitală. Explicația vine din partea arhitectului reșițean care, după 20 de ani în care s-a folosit de tehnica sofisticată, a decis că ideea de arhitect presupune de fapt fațade colorate de mână și schițe în tuș pe notesuri, iar acest stil de proiectare l-a insuflat și celor doi învățăcei.
Munca în echipă a avut câteva mici hopuri și s-a realizat sub presiunea termenului limită, însă a dus la construirea celei mai bune idei pentru a reprezenta imaginea eroilor revoluției. După trei ani de colaborare în fiecare vacanță, arhitectul şi cei doi studenți la arhitectură au ajuns să se bazeze pe o înțelegere mai presus de cuvinte. „Ținând cont de faptul că suntem în al treilea an de practică la Biroul de Arhitectură Dan Cincu, considerăm că am ajuns la stadiul în care deja ne cunoaștem și mai că ne înțelegem din priviri”, a explicat Andra Pasăre.
După cinci zile de realizare propriu-zisă a „lacrimilor” și alte câteva de sfaturi și idei supuse la vot, a ajuns momentul predării proiectului, cea mai importantă zi după tot efortul. „A fost o predare tipică, cu nopți nedormite a studenților care erau în vacanța de Paște, cu strădania de a urca o machetă prea mare într-o mașină prea mică și, bineînțeles, cu predarea în ultimul moment, tipică arhitecților din primul an de studiu la facultate, până în ultimii ani de pensionare”, a mai adăugat arhitectul reșițean.
Gândurile cu care a fost conceput proiectul acestui monument sunt dedicate locuitorilor de pe Bârzava și în special celor care au pierdut pe cineva drag pentru libertatea tuturor. „Arhitectul lasă ceva trainic în spatele lui și poate să facă ziua mai frumoasă sau mai urâtă locuitorilor unui oraș. Dacă pleci cu premisa responsabilității tale față de public/trecători/locuitori, ai un procent de reușită în lucrările tale. Trec prin oraș și văd lucrări semnate de mine în 15 ani de arhitectură după reîntoarcerea mea în Reșița și sper ca unele chiar să însenineze reșițenii”, a declarat pentru Express de Banat Dan Cincu.
Monumentul ce va dăinui de acum încolo în centrul orașului în cinstea eroilor va lumina și pe timp de noapte, prin reflectoare din apă, tocmai pentru a rămâne mereu viu în amintirea celor mai curajoși dintre revoluționari.
„Arhitectul lasă ceva trainic în spatele lui și poate să facă ziua mai frumoasă sau mai urâtă locuitorilor unui oraș”. Arhitect Dan Cincu