FOTO: Mărţişorul, un kitsch fără priză la public!

Venirea primăverii este un prilej bun pentru comercianţi să-și crească veniturile dintr-o afacere care cândva mergea șnur: vânzarea de mărțișoare. Anul acesta însă, lucrurile stau altfel. Prin tot ,,farmecul” lor, micile obiecte sunt din ce în ce mai puţin luate în seamă, iar vânzările tot mai mici.

În ultimele zile, străzile oraşului de pe Bârzava s-au transformat într-un bazar, iar reşiţenii se lasă greu convinşi de ,,minunăţiile” de prost gust expuse de vânzători. Munca făcută la foc automat de comercianţi pentru a atrage publicul nu pare să reprezinte o atracţie pentru cetăţenii oraşului, fie din cauza faptului că aspectul lor este unul prea kitschios, fie că preţul este prea ridicat. Pe tarabele comercianţilor se regăsesc mărțișoare de toate felurile și pentru toate gusturile, de la chinezării până la cele prelucrate manual. Bineînțeles, pe lângă micile podoabe tradiționale, aducătoare de noroc, sunt vândute și alte produse: bijuterii, eșarfe, ursuleți de pluș, flori.

Deşi sunt nevoiţi să respecte tradiţia, să ofere şi să poarte câte un mărţişor în piept, potenţialii cumpărători sunt din ce în ce mai dezamăgiţi.

,,Sinceră să fiu, nu îmi plac deloc mărţişoarele, nu mă agit prea tare cu ele, dar, fiind un simbol al primăverii, trebuie să îl respectăm aşa cum e”, a declarat o reşiţeancă. O altă localnică spune că, deşi sunt toate colorate şi variate, cele mai multe dintre acestea par extravagante, iar preţul lor este destul de exagerat. ,,Degeaba sunt atât de multe dacă nu au un pic de naturaleţe. Sunt făcute din toate pleurile şi nu prea au priză la public, cum era pe vremea mea. Cu toate că erau mai simple, vedeai peste tot femei cu ele în piept. Acum parcă au luat-o razna cei care le fac”, a fost părerea unei bătrâne.

Afaceriştii de sezon spun că vânzarea mărţişoarelor a scăzut dramatic în acest an. ,,Nu ştiu ce se întâmplă, dar vânzările merg foarte prost. Lumea doar se uită, de cumpărat prea puţini. Faţă de alţi ani chiar merge rău afacerea. Să nu mai spun că Primăria ne-a distrus cu taxele. Am plătit de vreo trei ori de când ne-am instalat, nu e normal”, a explicat supărat un comerciant de mărţişoare.

Singura alternativă la kitschurile expuse pe tarabe sunt florile de sezon, care încântă ochii trecătorilor. Prețul unui buchet variază între 8 și 50 de lei, în funcție de mărime şi specie.