GALERIE FOTO: Legendele vii ale fotbalului din Banat au făcut spectacol la Reşiţa

Gloriile sportului rege din Reşiţa, Oraviţa, Bocşa, Oţelu Roşu, Caransebeş, Moldova Nouă, Anina, Timişoara şi Lugoj s-au reîntâlnit şi au încântat din nou la un turneu de old-boys, dotat cu Cupa “Stelele Banatului”.

Omul de afaceri caransebeşean şi, totodată, mare iubitor de fotbal, Dan Avram, a avut o iniţiativă extraordinară într-o perioadă în care fotbalul din Caraş-Severin este la pământ. Având în spate un grup de prieteni şi bucurându-se de sprijinul autorităţilor, acesta a reuşit să adune la un loc foşti jucători şi oameni de fotbal care au scris istorie pentru Banat, pentru fotbalul mondial sau echipa naţională. S-a vrut a fi nu numai o întâlnire între vechi prieteni, ci şi un semnal de alarmă pentru cei care hotărăsc astăzi destinele sportului.

Colecţie de vedete

“Am organizat competiţia la rugămintea colegilor mei. Am avut largul concurs al Consiliului Judeţean, al Primăriei Reşiţa, al Asociaţiei Judeţene de Fotbal şi Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, dar şi al multor prieteni dintre oamenii de afaceri. În proporţie de 90 la sută au răspuns prezent invitaţiei lansate de noi”, a spus Dan Avram.

Au arătat ce mai pot cu mingea în Polivalenta reşiţeană, printre alţii, Miodrag Belodedici, omul care a câştigat de două ori Liga Campionilor, Iosif Rotariu, fraţii Mircea şi Florin Bătrânu, Băban, Doană, Roco Sandu, Ciucur, Bica, Florescu, Popa, Boşca, Croitoru, Şirianu, Georgevici, Dosza, Boltaşiu, Firiţeanu, Uţiu, Telescu, Bochiş sau Panescu. Au mai fost prezenţi la eveniment Florea, Atodiresei, Potocianu, Manole, Ilieş, Pelici, profesorul Ilie Pătruică şi mulţi alţii. Nu a lipsit nici cel mai vechi om din Valea Domanului, Gigi Rouă. Au absentat în schimb sutele de copii care învaţă fotbal la cluburile reşiţene. Ar fi fost un prilej excelent pentru aceştia să vadă pe viu adevărate modele de sportivi, ar fi asistat la o lecţie gratuită predată de foşti fotbalişti care umpleau stadioane, care au jucat cândva la cel mai înalt nivel. Dezinteresul ne-a adus atât de jos şi se pare că nici acum nu se va schimba ceva.

Campionii au revenit acasă

Mari fotbalişti şi caractere în acelaşi timp, Belodedici sau Rotariu au venit cu mare drag la Reşiţa şi au promis că vor reveni şi la anul, la ediţia cu numărul doi a Cupei Stelele Banatului. „Am primit cu mare entuziasm şi bucurie invitaţia. Am avut noroc că nu am fost plecat din ţară şi chiar dacă Bucureştiul e destul de departe am venit la acest eveniment să mă revăd cu prieteni dragi. E o emoţie să mă revăd cu Uţiu, de exemplu. Îmi aduc aminte că aveam ochii cât cepele, să-l văd cum sare, cu iese cu mingea. E o onoare şi o plăcere să ne revedem. Eu mă relaxez când am mingea în picior, e ceva extraordinar pentru mine”, a spus Belodedici. „Mă simt foarte bine, m-am întors la mine acasă, în Caraş-Severin. Mă bucur foarte mult că am fost invitat, sunt onorat şi mă simt bine pe teren, între prieteni. Mi-am reîntâlnit un idol, pe domnul Platagă, un golgheter al judeţului la care eu mă uitam cu admiraţie când l-am întâlnit la Nera Bozovici”, a spus şi Rotariu.

Premii pentru toată lumea

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Consiliul Judeţean, Primăria Reşiţa, Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi clubul organizator, Era Caransebeş, au înmânat o mulţime de distincţii celor prezenţi, după care s-a fluierat startul primului joc. Şi-au disputat trofeul opt echipe, împărţite în două grupe: Reşiţa II, Lugoj, Timişoara, Anina (Grupa A) şi Reşiţa I, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Moldova Nouă (Grupa B). Spectacolul a fost la înălţime. Portarul Gheorghe Popa nu s-a schimbat deloc, Rotariu joacă impresionant la 50 de ani, iar Doană dacă se întoarce mâine pe teren e cel mai bun jucător din Liga a III-a. Belodedici e la fel de elegant în joc ca întotdeauna, fraţii Bătrânu au arătat şi ei o formă foarte bună, iar Băban, chiar dacă are multe kilograme în plus, e la fel de periculos în faţa porţii adverse.

În semifinale, Timişoara a trecut cu 3-2, după penalty, de Caransebeş, în timp ce Reşiţa II a trecut la pas de Moldova Nouă, scoar 4-1. Rotariu, Băban şi fraţii Bătrânu au plecat cu trofeul la Timişoara după ce au spulberat Reşiţa II în finală, cu 5-1.

A fost un eveniment extraordinar, care ar putea trezi nostalgii şi, cel mai important, ar putea fi momentul în care se va face ceva concret pentru fotbalul din Banat, pentru că probleme nu sunt doar la Reşiţa, ci şi la Timişoara, Arad sau Hunedoara.

Comments

  1. Petru Fuchs says:

    “Cupa SUSPINELOR“ s-ar fi potrivit cel mai bine acestei manifestari extraordinare in amintirea vremurilor cand stadioanele Banatului erau arhipline si jucatorii evoluau pentru faima lor! A fost nevoie de initiativa unui om de suflet din Caransebes ca resitenii sa-si aduca aminte ca au dat mari valori fotbalului romanesc! Rusine Resita!

  2. gusca says:

    Felicitari celor prezenti in teren si multumiri organizatorilor !Sustineti echipa locala !