Jurnaliști în ie, la cules de sânziene!

Presa cărășeană a făcut front comun și a serbat, în spiritul Zilei Internaționale a Iei, bluzița din pânză tradițională românească. Astfel, cu toții, indiferent de trust sau profil media, s-au adunat în centrul orașului, purtând cu mândrie fiecare dintre ei tradiționala bluză.

Pentru că luni, 24 iunie, o țară întreagă sărbătorește Ziua Internațională a Iei, dar și Sânzienele, jurnaliștii județului și-au dat întâlnire în centrul orașului îmbrăcați în ie pentru o sesiune de poze, o poveste și o distracție împreună. Astfel, fiecare dintre aceștia a făcut schimb de roluri și a trecut pe rând prin experiența cetățeanului intervievat. Inițiatorul acțiunii, jurnalistul Vasile Neamțu, a explicat de unde a plecat această idee: „Românii au frumusețea româncelor, iar ia este o altă frumusețe și când pui două frumuseți  la un loc iese un brand de țară nemaipomenit”, a declarat acesta.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634231352329″]

Ia a devenit internațională datorită frumuseții ei. Astfel, străinii nu s-au ferit să împrumute modelul bluziței românești și să-l promoveze în culturile lor. „Europa întreagă ne promovează ia românească. M-am întors după Anul nou din  Spania și toate magazinele, fie că erau branduri locale sau cunoscute, aveau ia noastră, formatul nostru de ie, poate nu și materialul. Toată îmbrăcămintea din Europa anul acesta înseamnă ia românească”, povestește jurnalista Adriana Baghiu.

Jurnaliștilor cărășeni li s-au alăturat elevele de clasa I a Școlii Generale Nr. 7 alături de învățătoarea Cristina Ardelean. La invitația lansată de Vasile Neamțu, fetițele au venit îmbrăcate în ie, cu brâu din tricolorul românesc și cu părul împletit ca niște adevărate țărăncuțe, au dansat și au cântat în centrul orașului sub privirile admirative ale trecătorilor.

Petrecerea nu s-a încheiat aici, fetele jurnaliste au plecat la cules de sânziene ca să marcheze marea sărbătoare de luni. De altfel, în noaptea de duminică spre luni, cele care își pun sânziene sub pernă au șansa să-şi viseze alesul inimii, viitorul soț.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634231329765″]

tmc 640