FOTO: Cum a evoluat barajul de la Văliug

Aproape gol, lacul Gozna își etalează malurile abrupte și oferă o imagine desprinsă parcă din filmele de groază: mâl, pontoane pe uscat, stânci și rădăcini de copaci.

A mai rămas doar foarte puțină apă în lacul de la Văliug. Procesul de golire pentru a repara barajul se apropie de final, iar tocmai de aceea mulți cărășeni vin să vadă evoluția, pentru că imaginea este una inedită. Impresionează și merită imortalizată.

Deși duminică, deja se lucrează la renovarea barajului. Trei muncitori TMK s-au cățărat pe barajul lacului și au început procesul de curățare al acestuia. Se pare însă că nimeni nu se va ocupa de mâlul acumulat de-a lungul timpului pe fundul lacului. Cei care cunosc zona și au urmărit evoluția în timp a barajului spun că fundul lacului a crescut cu câțiva metri din cauza mâlului depus.

CITEȘTE ȘI    FOTO: Lacul Gozna, așa cum nu a mai fost văzut de mult

Deocamdată încă este apă în baraj și nici urmă de peștii monștri care amenințau populația de păstrăvi. Aceștia fie au trecut o dată cu apa peste deversor și au ajuns în cele două lacuri, în Secu și Breazova, fie încă se află pe fundul lacului, în ochiul de apă ce a mai rămas.

La începutul lunii noiembrie lucrările vor fi încheiate, iar barajul se va umple treptat înapoi. Apele Române susține faptul că barajul se va umple în această iarnă, așadar turiștii iubitori ai zonei pot sta liniștiți pentru că la vară vor avea unde să facă baie.

CITEȘTE ȘI    CEZ ROMÂNIA: Lacul Gozna va fi golit treptat

Comments

  1. Dan says:

    Senzational! Senzational! Senzational!
    Felicitari pentru articol si fotografii!

  2. Gogu barajistul says:

    cata prostie “Actualitate — 08 octombrie 2012 Anca Erena”…nici urmă de peștii monștri care amenințau populația de păstrăvi. Aceștia fie au trecut o dată cu apa peste deversor și au ajuns în cele două lacuri…” Care trecere peste deversor?? Nici in vara apa nu ajungea la cota deversorului! Daca nu cunosti termenii tehnici nu te avanti in comentarii prostesti. Deversor=parte a unei construcții hidrotehnice care asigură scurgerea dirijată a SURPLUSULUI de apă dintr-o amenajare hidrotehnică. Lacul a fost golit de la cota de umplere din vara (si atunci era cu cel putin 5 m sub cota deversorului) doar prin vanele de golire de la baza barajului!!