GALERIE FOTO: Bicicliști vs.Pietoni

Bicicleta trage dreapta la… fiecare pieton. Noile piste de biciclete amenajate ca parte din trotuarul pietonilor ajută la înfrumusețarea orașului, dar deocamdată încurcă pietonii reșițeni, neobișnuiți să-și împartă drumul cu bicicletele.

Dacă până acum problema bicicliștilor era aproape în totalitate răspunderea șoferilor din oraș, de ceva vreme și pietonii trebuie să se obișnuiască să fie claxonați de către cei pe două roţi când circulă pe trotuar. Noile piste, proaspăt amenajate ca parte din trotuar, oferă mai multă siguranță iubitorilor de spițe, dar va mai trece puțin timp până când şi pietonii se vor obișnui să se plimbe printre sau alături de biciclete.

Puși față în față, bicicliștii și pietonii au păreri diferite despre funcționalitatea pistei.

leader board 728 x 90 px

Ce spun bicicliștii despre pietoni:

Trebuie să mă dau jos de pe bicicletă la fiecare pieton… degeaba tot sun din claxon, de cele mai multe ori parcă nici nu mă aud. Ce să spun, cred că le mai trebuie ceva timp să se obișnuiască. Dacă ar fi după mine, tot pe șosea aș circula, acolo nu aveam nicio grijă”, se plânge un reșițean.

E bine că au făcut aceste piste, am ajuns și noi să avem străzile ca în Germania. Partea mai puțin plăcută este cu pietonii, care nu știu că acum pe aici trecem noi, cu biciletele. Ar trebui să respecte partea lor de trotuar. Dar probabil că se vor obișnui în timp, e ceva nou și pentru ei”, explică un alt biciclist.

Ce spun pietonii despre bicicliști:

E frumos amenajat, dar eu nu am văzut prea mulți bicicliști care să se plimbe pe aici, deci nu pot să spun dacă au circulat regulamentar sau nu. Dar cred că totuși au cam îngustat partea de trotuar, e prea puțin spațiu pentru pietoni”, spune o reșițeancă.

Cei mai mulți dintre ei circulă cum trebuie. Nu am avut probleme până acum cu nici care, și trec destul de des pe aici. M-au claxonat dacă stăteam în calea lor și m-am tras pe partea pietonilor. Alte probleme nu am întâlnit, fiecare își vede de partea lui de drum”, explică un pieton.

Indiferent de ce parte a taberei și implicit a trotuarului  fac parte, cu toții au fost de comun acord într-o privință: marcajele pentru biciclişti ajută Reşiţa să se alinieze la standardele orașelor europene, cu borduri frumoase, trotuar cu piste de biciclete și băncuțe.

Deși încă mulți bicicliști preferă să circule printre mașini decât printre oameni, totuși un număr foarte mare dintre aceştia au luat cu asalt drumul dedicat lor. Cei mai încântați sunt copiii care, seară de seară, își scot „țoacla” la o tură pe bulevard.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631069806432″]