„Gălăgie, Codru!”. Radiografia unei seri de festival născut în „inima pădurii”

Râsete, energie, lumini, muzică de tot felul și un aer proaspăt care îți resetează fiecare celulă – cu asta au fost întâmpinați toți cei care și-au aruncat grijile în tomberonul cu reciclabile și au pornit, sâmbătă-seara, spre Festivalul Codru.

„Distracție plăcută!”, urează voluntarii încă de la intrare. În Pădurea Bistra de pe teritoriul comunei Ghiroda, locul de desfășurare a festivalului, îmbrăcați în haine lejere, oamenii roiesc în jurul scenelor. Unii dansează, alții stau înfofoliți în pături din cauza aerului rece, lăsat de ploaie. Se bea bere, se mănâncă și e musai ca ambalajul să ajungă în coșul de gunoi. „Am fost voluntar la mai multe evenimente, inclusiv în Elveția. Dacă respecți, ești respectat. Știam că vom lucra cu gunoaie, dar am avut parte de o echipă unită.”, a spus Jack, în timp ce strângea ambalajele lăsate în urmă.

„Gălăgie, Codru!”  se aude de la scena Hip-Hop. Trupa HHTM își anunță intrarea. „A trecut și ploaia, e ca la Mamaia. Să facem ceva, să salvăm Planeta. Eu zic să-nceapă șueta”. Acorduri amețitoare se aud și din zona techno în care, dacă ajungi, te lovești de un clar-obscur. La câteva sute de metri distanță se zărește, ușor luminată, o expoziție de fotografie cu obiecte de la Muzeul Consumatorului Comunist. „Un an am călătorit în timp. M-am întors în așa zisa epocă de aur a României, ca să descopăr ce a însemnat viața de zi cu zi din acea perioadă.”, sunt primele cuvinte notate pe o tăbliță aflată lângă fotografii.

Miezul nopții. Zdob și Zdub adună cel mai numeros public. Tineri, bunici, părinți și copii cu pături în spate încep să urle de bucurie. Artiștii deschid concertul cu piesa „Moldovenii s-au născut”. Seara continuă cu „Bunica bate toba”, iar, mai târziu, „Dj Vasile” avea să facă furori. „E piesa mea preferată.”, s-a auzit din public. 

Cei care au adoptat un copac, prin participarea la Festivalul Codru, contribuie la conservarea naturii scopul major al evenimentului. Mii de arbori vor fi plantați, în toamnă, pentru a îmbogăți arealul pădurii distruse în timpul furtunii din septembrie 2017. Codru este și un omagiu adus festivalului Woodstock, al cărui mesaj, „Peace, Love & Music”, răsună și după 50 de ani de la prima ediție. În ultima zi a evenimentului intrarea este liberă și vor urca pe scenă Daniel Julean, Țapinarii, Fără Zahăr, Corbu și Subcarpați.