Banii publici, ascunși sub salteaua conducerii!

explo 1000x200

Autoritățile administrative-teritoriale de la nivelul județului au fost puricate amănunțit în ultimii ani. Acțiunile de control au scos la suprafață nenumărate cazuri în care organele de conducere au furat mascat banii publici.

Cele mai multe ,,rufe murdare” au fost găsite în cadrul primăriilor de localități mici, acolo unde edilii-șefi joacă pe degete fondurile locale. Cheltuielile ilegale sau administrate nejustificat nu fac altceva decât să tragă în jos întreaga comunitate. Un exemplu concludent în acest sens este și situația primăriei de la Naidăș. Modul în care bugetul public a fost aruncat pe fereastră după bunul plac al primăriei a fost sesizat repede de organele de control.

Instituția supremă de audit a luat la puricat toate administrațiile locale din județ, scoțând la suprafață cheltuieli ilegale și nejustificate, falsuri în acte și diverse alte jonglerii prin care resursele financiare ale statului și ale sectorului public au fost cheltuite ilegal. Fosta administrație locală de la Naidăș, în frunte cu Andrei Garjan, avea ascunse sub preș zeci de datorii și cheltuieli nejustificate. Concluziile Curții de Conturi, publicate în urma controalelor din anul 2012, acuză fosta conducere de la Naidăș de însușirea necuvenitã a unor sume de bani, urmare a nedepunerii în contul deschis la trezorerie a tuturor sumelor reprezentând veniturile bugetului local. Actele în cauză au fost încasate cu chitanțe manuale sau emise în sistem electronic ilegal și necorespunzãtor de cãtre persoanele desemnate cu gestionarea veniturilor. Faptul că nimeni nu a analizat și controlat activitatea acestora a generat o adevărată rețea la nivelul conducerii care, ascunsă în spatele investițiilor legale, a furat ani la rând din banii publici.

Actuala conducere se chinuie să vindece neregulile lăsate de fostul primar

Actuala conducere a localității Naidăș încă se zbate pentru a scoate situația financiară la liman. Neregulile adunate până în anul 2012 au pătat finanțele de la Naidăș cu datorii și arierate care necesită efort și timp pentru a putea fi acoperite. Chiar dacă nu poate comenta acțiunile demarate de fosta conducere, actualul primar, Tiberiu Vincu, se luptă să scape Naidășul de restanțe. Mai mult decât atât, acesta consideră că probleme financiare menționate de Curtea de Conturi sunt justificate și fac referire la perioada în care la conducerea localității se afla fostul primar, Andrei Garjan. ,,Când am intrat eu în funcție situația financiară era foarte proastă, am găsit primăria cu debite, plăți restante și arierate. Normal că este adevărat ce a scris Curtea de Conturi, s-au constat nereguli la nivelul unității administrative. Probleme sunt încă în curs de verificare, s-au făcut demersurile, organele statului vor hotărî dacă mai sunt abateri financiare sau altfel de fapte. Eu nu pot să mă pronunț în ceea ce privește acțiunile fostului primar”, a explicat Tiberiu Vincu, primarul localității Naidăș.

Actuala conducere face toate demersurile posibile pentru ca situația datoriilor și a arieratelor să reintre în normal în cel mai scurt timp. ,,Printr-o ordonanță de urgență a Guvernului am rezolvat multe dintre problemele administrației noastre teritoriale în special la arierate. Am reușit să rezolvăm o parte din probleme, iar altele sunt în curs de rezolvare”, a mai menționat primarul Tiberiu Vincu.

CITEȘTE ȘI: PREJUDICIU DE 5 MILIOANE LEI ÎN JUDEŢ!

banner 970 x 250