UPDATE. Furtul intelectual de care este acuzată Doina Frunzăverde, investigat de un fost coleg!

Prima încercare oficială de a lămuri dacă teza de doctorat a Doinei Frunzăverde este plagiat sau nu pare sortită eșecului, așa cum ar mai fi fost și alte sesizări legate de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. Cel puțin așa crede liderul de sindicat din universitate.

Deși de ani întregi se vorbește pe la colțuri că teza de doctorat a Doinei Frunzăverde ar fi un plagiat, nimeni nu și-a asumat afirmația și în mod oficial. Abia la începutul lunii decembrie 2016, Societatea Civilă Agora Cărășeană a făcut o sesizare la Ministerul Educației Naționale cu privire la teza de doctorat a actualului președinte al Senatului UEM. Demersurile au însă slabe șanse de finalizare. Sau, mai precis, sunt slabe șanse ca rezultatul să fie cel așteptat, după cum afirmă liderul de sindicat Cristian Rudolf. Și asta pentru că, potrivit lui Rudolf, sunt mari șanse ca persoana care conduce comisia de verificare a lucrării să fie prof. dr. ing. Ion Ciucă, același care, în luna mai 2015, a coordonat o acțiune de control la universitatea reșițeană pe fondul unei sesizări înaintate de sindicat. Deși termenul de finalizare a raportului este de 90 de zile, nici până astăzi universitatea sau sindicatul nu au intrat în posesia lui. Ministru al Educaţiei era atunci Sorin Cîmpeanu, cel care la alegerile parlamentare din 2016 avea să candideze pentru Senat din partea ALDE, la fel ca Doina Frunzăverde.

Ion Ciucă este coordonatorul secretariatului tehnic al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție căreia i-a revenit sarcina de a verifica lucrarea de doctorat a Doinei Frunzăverde după sesizarea transmisă de Agora Cărășeană. Totodată, potrivit lui Cristian Rudolf, se pare că Ion Ciucă a fost coleg de promoție cu Doina Frunzăverde și, coincidență sau nu, a desfășurat mai multe activități de cercetare pe vremea când soțul fostului rector, Sorin Frunzăverde, era ministrul Apărării. „A desfășurat activități de cercetare cu Oțelu Roșu și Reșița în acei ani: 1997, 1998, 2000, 2006, 2007”, susține Cristian Rudolf. Spusele lui sunt confirmate chiar de Ion Ciucă în CV-ul său. „Activitatea în ICEM Bucureşti s-a desfășurat în cadrul Laboratorului de Deformări Plastice unde am participat în calitate de coordonator sau în colectiv la asimilare şi punerea în fabricaţie a unor produse speciale din oţeluri şi aliaje speciale destinate industriei aeronautice, nucleare, de apărare şi altora cu destinaţie specială. Pe toată durata, această activitate a fost susţinută de o activitate de cercetare cu finanţare instituţională asigurată de Ministerul Metalurigiei, Ministerul Apărării şi întreprinderile de profil cum ar fi Întreprinderea Metalurgică Oţelul Roşu, CS Reşiţa, CS Galaţi, Întreprinderea Metalugică Iaşi, Combinatul de Sârmă Câmpia Turzii, Întreprinderea Republica București, COS Târgovişte, CS Hunedoara, Grand Metal Bucureşti, Laromet Bucureşti, UM Mizil, UCM Reşiţa, Nitramonia Făgăraş, Mecanică Fină Bucureşti, ș.a.”

Cert este că, la circa două luni de la enunțarea problemei, CNATDCU și implicit Ion Ciucă nu au dat încă niciun răspuns privind soluționarea sesizării transmise de Agora Cărășeană. În documentația transmisă de ONG către Ministerul Educației și care ne-a fost pusă la dispoziție de președintele Pavel Aghescu, a fost inclus și un raport semnat de Forța Civică Caraș-Severin în anul 2014, care nu prezintă însă niciun antet sau ștampilă.

CITEȘTE ȘI: Doina Frunzăverde, acuzată de plagiat! Teza de doctorat, verificată la București!

UPDATE 1, 11 februarie

Liderul de sindicat, Cristian Rudolf, acuză că, în textul prezentat, apar „mici detalii inexacte”, susținând că, probabil, „decalajul de un deceniu din articol se datorează unei greșeli de tastare”. Rudolf face referire la propriul citat din articol, unde sunt menționați anii în care Ion Ciucă ar fi desfășurat activități de cercetare în zona Reșița și Oțelu Roșu. Greșeala, însă, îi aparține. „În cazul ăsta, trebuie să îmi cer scuze. 1987, 1988, 1989, 1990, aceștia erau anii. M-am încurcat eu la o cifră”, admite Rudolf.

Totodată, afirmația potrivit căreia Doina Frunzăverde și Ion Ciucă au fost colegi de promoție aparține aceluiași Cristian Rudolf.

Pe de altă parte, Rudolf reiterează: „Din păcate nici în ziua de astăzi, după 21 luni de la desfășurarea lucrărilor comisiei de control a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice: mai 2015- februarie 2017, atât Sindicatul FIRES, cât şi Universitatea «Eftimie Murgu» din Reșița sunt în continuare lipsiți de raportul respectivei comisii. Orice încercare din partea Sindicatului FIRES de a contacta pe cei trei membri ai comisiei de verificare a MENCS: Ciucă, Călin, Horodniceanu s-a soldat cu un eșec total”.

UPDATE 2, 11 februarie

În urma informațiilor apărute în acest articol, președintele Senatului UEMR, Doina Frunzăverde, a transmis un drept la replică:

„Prezentul articol publicat de dvs, ca de altfel şi afirmaţiile şi insinuările domnului Cristian Rudolf, se înscriu pe linia acţiunilor menite să mă denigreze, aducând atingere gravă dreptului meu constituţional la demnitate, onoare şi imagine, aşa cum este acesta stipulat în Art.30 – Libertatea de exprimare, alin. (6) din Constituţia României. Informez, pe această cale, pe autoarea articolului, publicaţia şi dnul Rudolf Cristian că:
1. Am absolvit Facultatea de Metalurgie din Universitatea Politehnica din Bucureşti (fostul Institut Politehnic din Bucureşti) în anul 1985 cu media generală 10,00 a tuturor anilor de studii, în calitate de şefă de promoţie pe ţară. Nu am furat, nu am copiat şi nu am plagiat niciodată pe nimeni, iar tot ceea ce am realizat în viaţă am realizat prin foarte multă muncă.
2. Fiind absolventă a celei mai mari instituţii de învăţământ superior tehnic din România sunt, pe cale de consecinţă, «colegă» cu sute de mii de alţi absolvenţi ai acestei universităţi şi cu majoritatea absolvenţilor din domeniul metalurgiei din România.
3. Decalajul de un deceniu între contractele de cercetare realizate de domnul Ion Ciucă şi perioadele în care Sorin Frunzăverde a ocupat funcții de ministru în Guvernul României nu poate fi o «greşeală de tastare», întrucât insinuările grave din acest articol se bazează tocmai pe coincidenţa acestor perioade.
4. Universitatea din Reşiţa a primit, în termenul legal, Raportul la misiunea de control la care face referire dnul Rudolf Cristian, fapt despre care acesta are cunoştinţă”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/