Fumatul terțiar: ce este și cum îi poate afecta pe copii?

fumat

Fumatul terțiar sau ultra-pasiv este asociat depunerii unor reziduuri de fum fie în încăperi, fie pe îmbrăcăminte, în păr sau pe piele. Acestea se numesc „thirdhand smoke” și se evaporează lent în timp.

„În literatura de specialitate se vorbește despre fumatul terțiar. Nu doar de cel pasiv, secundar. Ce înseamnă fumatul terțiar? Dacă merg într-o mașină în care cineva a fumat eu mă expun la acele substanțe pentru că sunt mici, invizibile. Sau dacă mama copilului fumează pe terasă și apoi intră în casă și ia copilul în brațe, pulberile de pe părul mamei vor fi inhalate de copil.”, a explicat medicul Monica Marc, președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie și medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Specialiștii atrag atenția că atât fumatul pasiv, cât și cel terțiar cresc riscul apariției unor infecții respiratorii, mai ales la copii. Particulele de fum se depun si rămân pe diferite suprafețe chiar dacă fumul dispare.

leader board 728 x 90 px

„Fumatul pasiv nu e așa dăunător ca și cel activ, depinde și de predispoziția genetică și să nu mai vorbim despre copii, ei sunt foarte expuși. Un copil expus fumului de țigară e mult mai predispus la infecții respiratorii, la otite, la astm bronșic și la fel și copiii care se nasc din mame fumătoare. Produsul de concepție e și el expus. Mama fumează în timpul sarcinii, dar și după. De multe ori acest eveniment le determină să se lase de fumat și e bine să se lase de tot. E recunoscut faptul că cei mici se pot naște cu malformații, nașteri premature și pot avea loc și morți subite în primul an de viață.”, a explicat Monica Marc.

Mai mult, din cauza faptului că cei mici imită comportamentul părinților, riscul ca ei să devină fumători este mult mai mare.

„Copilul ce face? imită comportamentul părinților și în adolescență contează foarte mult acest lucru și contează și anturajul. Am fost în concediu și am văzut domnișoare care consumau tutun încălzit la masă cu părinții. Nu e cool deloc. Efecte nocive au și celelalte forme de tutun. Eu cred în puterea de a discerne a tinerilor, dar atâta timp cât sunt informați. Dacă noi venim cu informații false lucrurile nu vor mai merge într-o direcție bună.”, a mai explicat medicul.