Fum, gloanțe, libertate, trei decenii de la Revoluţie. „Caransebeșul, al doilea oraș liber” – Dan Avram

Revoluționarii din Caransebeș au pus mână de la mână și cu ajutorul unor donații au reușit ceea ce nu a reușit executivul Primăriei să realizeze, deși promisiuni au fost făcute prin vocea viceprimarului Marius Isac. Un ansamblu de monumente a fost montat pe fosta troiță a Revoluționarilor din Decembrie 1989, în Piața Revoluției din Caransebeș.

Potrivit președintelui executiv al Asociației Luptătorilor în Revoluția din Decembrie 1989, întreaga investiție se va ridica la suma de 50.000 de lei, iar până acum monumentele sunt în valoare de aproximativ 30.000 de lei, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizat proiectul prin montarea unui gard de împrejmuire, a placării treptelor cu marmură și a instalării iluminatului pe timp de noapte:

Această troiță are înscrise pe cele 4 fețe numele morților, răniților și a luptătorilor recunoscuți în Revoluția din 21 Decembrie. Lângă troiță se află un grup metalic cu două hărți ale României spate în spate și steaguri care reprezintă apartenența noastră națională și cu inscripția de Caransebeș Oraș Martir, apoi se pot distinge două blazoane ale Caransebeșului stilizate. Monumentul pe care noi l-am făcut prin contribuția noastră, diferită de la membru la membru și cu ajutorul unor donații, este de fapt un grup monumental care nu este finalizat, dar la final după împrejmuire, placarea treptelor și montarea iluminatului îl vom preda Municipiului Caransebeș, pentru înscrierea ca bun în patrimoniul public, pentru a rămâne veșnic evidențiat efortul celor care atunci, în 21 Decembrie au avut curajul să vină în acest centru, în Piața Primăriei.”, ne-a declarat Dan Avram președintele executiv al Asociației Revoluționarilor din Decembrie 1989.

Deși Avram ne-a precizat că nu a avut niciun sprijin din partea autorităților locale, acesta a mulțumit Primăriei pentru că și-a dat acceptul ca noul ansamblu de monumente să fie reconstituit pe vechiul monument. Pe troiță stau scrise numele celor 5 morți din 21 Decembrie – pe fața A, apoi numele celor 20 de răniți – pe fața B și pe celelalte fețe – numele celor 40 de luptători cu rol determinant, așa cum rezultă din actele postrevoluționare înregistrate la Secretariatul de Stat Pentru Problemele Revoluționarilor din Revoluția din Decembrie 1989. Printre aceștia se numără primul revoluționar – Drăghiță Zaharia – președinte de onoare, Aurel Păsat, Pompiliu Mateescu, Dan Avram – președinte executiv, Ioan Gherga, Ioan Tarța, Nicolae Năstase, dar și revoluționari care astăzi ocupă funcții publice, printre care Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, sau Costinel Risache.

Pentru a marca comemorarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, în sala Primăriei Caransebeș a avut loc o ședință festivă la care au fost invitați revoluționarii din Caransebeș, consilierii locali și Costel Balint de la Timișoara, unul dintre cei care s-au aflat în miezul Revoluţiei timişorene din Decembrie 1989, care a scris despre Revoluție, pornind de la istoria sa personală, de la momentele prin care a trecut el, oprindu-se însă cu mare atenție asupra documentelor, asupra personajelor centrale ale evenimentului.

După ședința festivă, revoluționarii s-au încolonat în fața Primăriei și au plecat într-un marș tăcut, doar pe acordurile fanfarei, până la cercul Militar în fața fostei Miliții, oprindu-se pentru depuneri de coroane și la noul ansamblu de monumente din Piața Revoluției (Piața Primăriei). La monumentul ridicat în memoria eroilor Revoluției din fața Cercului Militar a fost oficiată o slujbă de pomenire de către Episcopul Caransebeșului, PSS Lucian Mic.

Au fost prezenți oameni din municipiul Caransebeș care în urmă cu 30 de ani au luat parte, într-o formă sau alta, la evenimentele din 21 Decembrie 1989, care au statuat locul doi pe țară ca liber de Comunism, înaintea Lugojului, și statutul de Oraș-Martir, conferit prin hotărâre de Guvern.

Aceste titluri nu aduc vreun beneficiu material locuitorilor urbei, dar aduce recunoștința veșnică celor care vor aprecia efortul de atunci al locuitorilor Caransebeșului, care și-au uitat de nevoi, de sărăcie și de toată mizeria acelor ani și au participat cu exuberanță la eliberarea orașului. Îi rugăm să ne ierte pe toți locuitorii de atunci că nu am putut să le conferim tuturor titlul de luptători.”, a spus președintele Asociației Luptătorilor în Revoluția din Decembrie 1989, Dan Avram.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/