Fug de Inginerie, dar se îngrămădesc pentru diplome cumpărate și locuri de tăiat frunze la câini în instituțiile publice!

Arestările făcute în această vară după descinderile procurorilor anticorupție la Facultatea de Științe Sociale au generat un fenomen foarte ciudat. Absolvenții de liceu s-au înscris în număr mare la programele de studii unde au fost prinși profesorii corupți și care oferă la absolvire posibilități reduse de angajare, de obicei tot pe șpagă, în instituții de stat, în timp ce la Faltultatea de Inginerie, foarte căutată de mai mulți angajatori din județ, sălile de clasă sunt mai mult goale.

Rectorul Universității „Eftimie Murgu” nu-și poate explica opțiunile absolvenților de liceu din ultimii ani. Programele facultăților de inginerie sunt tot mai puțin atractive pentru candidați, deși acestea oferă la absolvire cele mai mare șanse de angajare. Aproape de sută la sută! Pentru că sunt angajatori care se plâng de faptul că au nevoie de oameni, de specialiști, dar că nu au unde să-i găsească.

„Știți care e efectul evenimentului din iulie 2015?! Pot să vă spun că programul de studii la care s-au înregistrat problemele se numără printre cele la care avem cel mai mare număr de înscriși. Problemele sunt la Inginerie, unde avem grupe cu zece studenți în anul I, care au început într-un domeniu căutat pe piața muncii, unde avem oferte de locuri de muncă. Inserția pe piața muncii a absolvenților de Inginerie se apropie de sută la sută, însă dorința tinerilor de a studia programe în domeniul ingineriei scade pe an ce trece. Probleme cu numărul de candidați, în mod paradoxal, nu sunt la programul de studii și la facultatea unde au fost probleme de etică, ci la Inginerie!”, a declarat rectorul UEM.

Probabil că în condițiile în care promovarea examenelor de la programele Facultății de Inginerie se face cu mult mai mult efort decât promovarea celor de la Științe Sociale, unde s-a demonstrat că se poate trece și altfel decât pe baza cunoștințelor, influențează decisiv și opțiunile absolvenților de liceu care își doresc să urmeze și cursurile unei instituții de învățământ superior. Altă explicație e greu de găsit chiar și de cei care se ocupă direct de atragerea absolvenților către „Eftimie Murgu”.

Comments

  1. Fug de Inginerie, dar se îngrămădesc pentru diplome cumpărate și locuri de tăiat frunze la câini în instituțiile publice! - Agenda Primarului says:

    […] Rectorul Universității “Eftimie Murgu” nu-și poate explica opțiunile absolvenților de liceu din ultimii ani. Programele facultăților de inginerie sunt tot mai puțin Sursă știre […]

  2. Fug de Inginerie, dar se îngrămădesc pentru diplome cumpărate și locuri de tăiat frunze la câini în instituțiile publice! - Stiri locale | Ziare locale online din România says:

    […] Arestările făcute în această vară după descinderile procurorilor anticorupție la Facultatea de Științe Sociale au generat un fenomen foarte ciudat. Absolvenții de liceu s-au înscris în număr mare la programele de studii unde au fost prinși profesorii corupți și care oferă la absolvire posibilități reduse de angajare, de obicei tot pe șpagă, în instituții de stat, în timp ce, la Faltultatea de Inginerie, foarte căutată de mai mulți angajatori din județ, sălile de clasă sunt mai mult goale. Rectorul Universității “Eftimie Murgu” nu-și poate explica opțiunile absolvenților de liceu din ultimii ani. Programele facultăților de inginerie sunt tot mai puțin …mai multe stiri […]

  3. Rechinul says:

    Departamentul de Inginerie Electrică şi Informatică
    Ş. l. dr. ing. Cornel Haţiegan

    Bun profesor… 🙁
    A “terminat” fizica la UVT – studii de luuungă durată, vreo 7 ani, cel puţin… exmatriculat de la doctorat, tot de UVT, pentru plagiat…
    Devine brusc lector doctor la UEM… 🙁
    Despre ce viitori ingineri poate fi vorba, cu asemenea nulităţi în stafful “academic” ?!
    Reşiţa – trezeşte-te!

  4. Costin says:

    Absolventii de liceu fug de inginerie si datorita unor prejudecati ale parintilor, care doresc sa-si vada copiii avocati, juristi, economisti, contabili, apoi descopera ca acesti copii nu-si gasesc locuri de munca si se plang ca au terminat o facultate degeaba.

    La terminarea liceului, la alegerea unei facultati/specializari, oferta de pe piata fortei de munca este foarte putin studiata.
    Parintii ar trebui sa se trezasca. Ingineria de astazi utilizeaza tehnologii moderne si este bine platita. In judetul acesta marile companii din sectorul privat sunt cele din sectorul ingineresc: TMK, TMD Friction, Autoliv, Delphi Packard, etc. (exceptand doua companii din sectorul alimentatiei publice, dezvoltate si ei tot de ingineri, absolventi chiar ai UEMR);

    Un absolvent de inginerie va putea usor sa se integreze si intr-o companie din Germania si in una din Suedia, deoarece cunostintele utilizate sunt aceleasi.

    Dar daca vrem doar sa faca si copilul nostru o facultate, pe care sa o termine cat mai repede (ingineria presupune patru ani, stiintele socio-umane si economice doar trei) atunci devenim la fel de responsabili de esecul lui ca si profesorii care il pregatesc.

  5. Eugen Răduca says:

    Libertatea cuvântului e mare lucru, dar numai când exprimă adevărul !
    La articolul semnat de d-l Dan Stanciu în data de 01.nov.2015, pe care îl consider, în esență, corect și obiectiv, am remarcat un comentariu denigrator, al unui personaj autointitulat Rechinul, la adresa unui coleg, și anume al d-lui ș.l.dr.ing Hațiegan Cornel. În calitatea de Director al Departamentului de Inginerie Electrică și Informatică, cunosc bine traseul profesional al fiecăruia dintre membrii catedrei, deci și al d-lui Hațiegan și doresc să precizez următoarele: d-l șef de lucrări Hațiegan este un cadru didactic competent, bine apreciat de colegi și studenți; a absolvit licența și masterul în fizică la UV Timișoara; este doctor în inginerie mecanică din anul 2013 (coordonator prof.univ.dr.ing.GR Gillich). A fost înscris în paralel și la doctorat, domeniul fizică, la UV Timișoara, dar pentru că nu a putut să își achite taxele doctorale în suma totală de 15000 lei (în Romania doar prima școală doctorală poate fi urmată fără taxă, următoarele se plătesc; are 2 copii, un salariu lunar de cca. 1500 lei, orele suplimentare nu se mai plătesc de câțiva ani ) a renunțat la această a doua școală doctorală. Pentru cunoscători, informez că a publicat mai multe lucrări științifice în reviste internaționale de prestigiu cu factor de impact în jur de 2.000. De plagiat nici nu poate fi vorba! Din cate cunosc, a fost bine apreciat și ca profesor de fizică în mediul preuniversitar, unde a avut rezultate notabile la olimpiadele și concursurile școlare. În mai multe rânduri a fost cooptat, ca evaluator și autor de probleme, în colectivele concursurilor naționale și ale olimpiadelor școlare, faza finală. Îi recomand d-lui Rechin să se documenteze pe viitor cu mai mare atenție și chiar îl invit la sediul Departamentului de Inginerie Electrică și Informatică, sala B 2.5, unde poate consulta documente oficiale din traseul profesional al d-lui Cornel Hațiegan.
    Director Departamentul de Inginerie Electrică și Informatică
    prof.univ.dr.ing. Răduca Eugen

  6. cris says:

    Costin..pe ce lume traiesti? In primul rand la Autoliv, mergi tu sa lucrezi inginer, cu tot cu diploma nu iti da incadrare de inginer. Doamne Fereste sa primesti incadrare de inginer, iti dau de lucru de nu poti duce.
    Culmea este ca nu e vina Autolivului si oamenilor ca accepta o asa exploatare, culmea este ca cei care conduc de atatia ani de zile destinele orasului, in momentul cand au manifestat intentii de a veni in Resita-Continental, Decathlon, Next City, Dura samd- au plecat de fiecare data cand li s-a cerut ,,10%”. In lipsa de oferta si de concurenta sanatoasa pe piata muncii din Resita, nu vom avea un nivel de salarizare decent, si atunci nu avem alternative sustenabile.

  7. pentru "prof.univ.dr.ing. Răduca Eugen" says:

    “La articolul semnat de d-l Dan Stanciu”, “d-lui”…..

    sigur ati vrut sa scrieti – semnat de CATRE…….

    https://bucatidincarti.wordpress.com/2008/01/19/dlui-dnei-d-lui-d-ei/

    dar mai greu cu limba romana, e altceva decat ingineria si “doctoria”………

  8. Adrian says:

    Lasa ca si la Inginerie se cumpara exact la fel diplomele.
    Asa ca … facultatea asta este in intregime o fabrica de diplome.
    Poate fi desfiintata fara nici un fel de probleme.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/