Frumusețile din Banat au nevoie de atenția străinilor pentru a fi băgate în seamă. Vezi ce atracții turistice unice se ascund neatinse în munții bănățeni!

Cu cea mai mică urmă de promovare la nivel internațional, faima Cascadei Bigăr a explodat parcă peste mări și țări, de unde valurile de turiști au pornit convinși că vor găsi la noi în județ o cădere de apă masivă, impresionantă, de o frumusețe care cu greu poate fi privită. Natură cărășeană abundă de astfel de locuri, însă Cascada Bigăr nu este de multe ori cel mai convingător exemplu.

Pentru că primul pas al unui turist, fie el din alte colțuri ale țării, fie de peste hotare, pornește pe hartă, nu este greu de înțeles de ce cele mai impresionante frumuseți ale naturii cărășene sunt de cele mai multe ori ratate. Lipsa de interes a făcut în timp ca promovarea atracțiilor turistice din județ să devină mai degrabă un mit decât o realitate, care evident este necesară.

Astfel, fără nicio urmă de investiții sau atenție la micile detalii care să revitalizeze turismul, doar laudele ocazionale, și poate exagerate, ale altora mai aduc doi, trei turiști spre Caraș-Severin.

Cascada Vânturătoarea este și ea pe lista celor mai frumoase căderi de apă din Banat, fiind ascunsă în Munții Cernei și știută doar de o mână de turiști dispuși să caute și dincolo de faima Cascadei Bigăr.

Situată la graniță cu județul Mehedinți, cascada reprezintă practic un trofeu natural pentru care oltenii și bănățenii se luptă necontenit. Cu toate acestea, cele mai multe hărți o situează în Caraș-Severin, la doar 12 kilometri de Băile Herculane spre Baia de Aramă. Traseul, marcat cu cruce roșie, începe de la coada lacului 7 Izvoare, pe partea stângă a Cernei.

Poteca nu este la șosea cun este cea de la Cascada Bigăr, dar cu siguranță oferă turistului în căutare de frumuseți sălbatice o experiență de neuitat. Urcușul de aproape o oră pe serpentinele șerpuite este răsplătit cu un impresionant perete de stâncă în vârf, care se deschide ca un evantai imens de rocă. În mijlocul acestuia cade în gol Vânturătoarea.

În cădere liberă de aproape 40 de metri, apa este practic vânturată, lovindu-se de un prag de stâncă înainte de cădere. Traseul este cu atât mai spectaculos cu cât poteca șerpuiește exact pe lângă peretele de stâncă, purtându-l pe turist în spatele cascadei de unde căderea de apă pare o perdea. De asemenea, pe aceeași potecă se poate urca și deasupra impresionantei Vânturătoare, pe Vârful Piatra Galbenă, acolo unde se dezvelește și pârâul care croiește spre vale perdeaua impresionantă de apă.

cascada vanturatoarea

Foto: http://www.silvique.ro/ghiduri-turistice.info

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/