FOTO/Recomandare EXPRESS: Cu 1.000 de lei, vizitează pe cont propriu Raiul din Balcani!

Chiar dacă luna august este la început, iar multe dintre destinațiile de vacanță au fost deja alese, un weekend în Croația nu ar strica nimănui. Cu o zi liberă în plus, poți vizita unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din zona de sud-est a Europei.

Distanța dintre Reșița și Plitvice este de 712 kilometri, drum pe care, estimativ, îl poți străbate în 9 ore. Asta înseamnă un plin la mașină și bună dispoziție pe drum. Combustibilul, practic, costă mai mult decât cele trei zile de vis pe care le poți petrece în vârful muntelui, dar nu la o altitudine extrem de mare. Cazările de la baza parcului pleacă de la 10 euro pe noapte, astfel că, dacă te gândești din vreme să îți rezervi o cabană alături de gașca ta de prieteni, te vei lovi de o amabilitate ieșită din comun.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157645214301040″]

Dacă cunoști limba engleză, nu te ajută la nimic, prin semne te vei înțelege, oricum, minunat cu administratorii cabanelor, care sunt atât de naționaliști încât nu i-a interesat vreodată să învețe limbile de circulație internațională. Cum zona este foarte apropiată de Austria și granița cu Italia, cele două limbi au devenit cunoscute de băștinași. Așa că nu trebuie să îți faci griji în această privință. Pentru rezervări, ai internetul la dispoziție. Apelează direct la proprietari și evită agențiile de turism, care de cele mai multe ori umflă prețurile.

Odată ce te-ai cazat, te poți odihni pentru a doua zi, când vei fi pregătit să simți frumusețea și sălbăticia domesticită de croați într-un mod inedit.

Prețul biletelor variază în jurul a 15 euro, bani în care ai posibilitatea să îți alegi traseul pe care dorești să îl vizitezi. După ce l-ai cumpărat, nimeni nu te verifică să vadă dacă ești corect, dar chiar și așa, păstrează-l la îndemână.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645214108329″]

expresb 1000x100

Traseele sunt notate cu primele litere din alfabetul latin, iar peste tot pe drum găsești indicatoare pe care figurează litera traseului ales. Cel mai scurt este de aproximativ o oră, iar cel mai lung poate ajunge chiar și la 6 ore. În prețul de 15 euro ai inclusă şi o deplasare cu vaporul pe lacurile din interiorul parcului. Nu trebuie să te sperie durata vizitei, întrucât traseul este ușor accesibil și îți vei dori cu siguranță să nu se încheie vreodată.

Lacurile sunt asemănătoare cu cel de la Ochiul Bei, de o culoare albastră care te vrăjește imediat, însă se întind pe o suprafață considerabilă. Perioadele de liniște, în care admiri întinderile de apă, alternează cu agitația cascadelor spumoase și se îmbină într-un mod special.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157645214263860″]

Dacă încă nu ți-ai făcut planuri de vacanță și vrei plajă și mare, aceasta poate fi prima oprire din drumul tău, pentru că litoralul de la granița cu Italia este la alţi 350 de kilometri, distanță pe care o poți parcurge în aproximativ 4 ore.