Frumosul de octombrie este spulberat de ploi și frig! Intrăm sub avertizare de cod galben!

Octombrie a fost o lună însorită și caldă, plină de culoare și excelentă pentru câte o plimbare de după-amiază. Meteorologii anunță însă vreme rea, cu ploi, lapoviță și ninsoare.

Sud-vestul țării întră din această seară, de la ora 21.00, sub incidența unei avertizări de cod galben de precipitații abundente și răcire accentuată a vremii. Potrivit meteoromania.ro, în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Sibiu va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40…60 l/mp. În Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Ploi pe arii extinse se vor semnala în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea de sud-vest, unde vremea se va răci accentuat, iar vântul se va intensifica treptat.

Joi și vineri, cărășenii nu scapă de frig și ploi. Vremea continuă să se răcească accentuat şi va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării. În toate zonele de munte şi de deal se vor cumula cantităţi de peste 20…25 l/mp şi izolat peste 40…50 l/mp. Vântul va avea intensificări locale cu viteze ce vor depăşi temporar 50…60 km/h. În a doua parte a nopţii de joi spre vineri (23/24 octombrie) şi în cursul zilei de vineri, 24 octombrie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în Carpaţii Orientali şi în jumătatea de nord a Moldovei. Trecător va ninge şi pe crestele celorlalte masive montane, mai transmit meteorologii Institutului Național de Meteorologie – INM, care avertizează că vremea se va menţine deosebit de rece până spre sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit unei estimări publicate pe portalul oficial al INM,  în intervalul 22 – 25 octombrie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că valorile termice vor fi sub mediile climatologice. Maximele se vor situa între 8 şi 11 grade, iar minimele se vor apropia de zero grade, în 25 octombrie. După această dată, regimul termic se va apropia de normalul perioadei, maxime în medie de 13…14 grade şi minime de 3…5 grade.