Consiliul Județean Timiș face primul pas concret în proiectul-pilot pentru centrul de depozitare a legumelor și fructelor de la Tomnatic. Concret, acum instituția scoate la licitație studiul de fezabilitate pentru investiția menită să sprijine atât producătorii locali, dar mai ales să facă în așa fel încât timișenii să consume produse proaspete, autohtone, tot anul.
După ce se va desemna un câștigător, documentația va trebui realizată în cel mult 45 de zile. Consiliul Județean Timiș are prevăzută suma de 170.000 de lei pentru studiul de fezabilitate, investiție prevăzută în lista autorităților județene. „Avansăm, așa cum am promis, cu o nouă investiție importantă pentru timișeni. De această dată, venim în sprijinul micilor producători. Le asigurăm posibilitatea de a desface pe piață produse proaspete pe toată perioada anului. Astfel, sperăm ca măcar pe rafturile supermarket-urilor din Timișoara și din județ să găsim fructe și legume din producție locală, indiferent de sezon. Este aproape de neiertat faptul că nu s-a ocupat nimeni până acum să facă aceste centre, dar nu ne cramponăm în trecut și înaintăm cât putem de repede cu proiectul. Licităm acum studiul de fezabilitate, după care urmează proiectul tehnic și execuția”, spune președintele CJT, Călin Dobra.
Dacă centrul de la Tomnatic va avea succes, în județ vor apărea și alte centre similare
Proiectul de la Tomnatic este unul pilot. Localitatea a fost aleasă în urma unui studiu realizat la cererea Consiliului Județean, de către Universitatea de Științe Agricole din Timișoara privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului. Zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic este un important bazin legumicol și pomicol și are în componență 16 unități administrativ-teritoriale. Solul este unul propice culturii de legume, iar localitățile din zonă, care vor fi deservite de noul centru sunt Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș.
Depozitul de la Tomnatic va avea o suprafață de 11.509 mp și va avea rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții. Pentru rădăcinoase, ceapă, cartofi, mere sau pere, perioada de depozitare va fi până la un an. De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.
Dacă centrul de la Tomnatic va avea succes, CJT vrea să extindă proiectul și pentru celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia.