Primarul Timișoarei le-a transmis o scrisoare președintelui Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 și ministrului Sănătății în care le solicită analizarea posibilității introducerii ca un criteriu în alocarea vaccinurilor județelor numărul de reproducție R a virusului Covid-19, precum și numărul programărilor.
Dominic Fritz atrage atenția, în scrisoarea adresată autorităților centrale, că Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin. Iar introducerea criteriilor propuse de edilul local ar putea înlătura, susține el, suspiciunea că „există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe.”
Redăm integral scrisoarea primarului Timișoarei:
„Apreciez enorm efortul dvs. și al colectivului de conducere și coordonare a acțiunii de vaccinare care a reușit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulți cetățeni europeni vaccinați. Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în fața unei provocări globale uriașe, pandemia de COVID 19, și un semnal că avem cetățeni responsabili, care înțeleg perfect miza acestei acțiuni, din punct de vedere al sănătății publice și al economiei naționale.
În calitatea mea de primar al Municipiului Timișoara am o obligație de transparență și eficiență față de oamenii care trăiesc în acest oraș.
Pentru a ne putea organiza pe măsura așteptărilor și pentru a menține încrederea cetățenilor în acțiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puțin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate și de criterii îmbunătățite de alocare a vaccinurilor.
Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin și acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice.
Precum știți probabil județul Timiș este unul dintre cele care-și fac cu conștiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproducție R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea.
De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe.
La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu.
Pentru predictibilitate și adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condițiile fluctuațiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcțiile de Sănătate Publică:
Avem nevoie de toate aceste date și proiecții pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acțiunea de vaccinare și a o face mai predictibilă pentru timișoreni, ceea ce va crește încrederea în stat și în acțiunea de vaccinare. Aveți în mine un partener solid în desfășurarea acestei campanii și consider că noi, autoritățile locale, vă suntem un partener pe care vă puteți baza pentru succesul acestei acțiuni.”