Nu există niciun risc ca societatea Colterm să intre în faliment, chiar dacă nu au fost cumpărate certificatele de poluare aferente anului trecut și compania ar urma să primească o nouă amendă uriașă. Cel puțin asta susține Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care le-a transmis abonaților Colterm că nu trebuie să se teamă din acest punct de vedere.
Administratorul judiciar al Colterm a trimis, în această săptămână, o ultimă adresă Primăriei Timișoara, căreia i-a solicitat să facă demersurile necesare pentru a cumpăra certificatele de poluare aferente anului trecut. Asta în condițiile în care termenul limită este data de 30 aprilie. În caz contrar, societatea de termoficare se va alege cu o nouă amendă uriașă, de peste 20 de milioane de euro. Mai mult, administratorul judiciar al Colterm a avertizat că societatea ar putea intra în faliment dacă nu se achiziționează aceste certificate.
Pe de altă parte, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu există niciun risc de intrare în faliment.
„Există o dispută legală cu privire la ce se întâmplă cu datoriile, cu obligațiile de dinainte de intrarea în insolvență. Ei, legal, nu pot achita o datorie antemergătoare intrării în insolvență. A existat această idee ca primăria, ca acționar unic, să cumpere în locul companiei aceste certificate. Aceasta nu are nicio bază legală. Noi nu putem achiziționa în locul unei companii obligațiile lor. Dacă vor exista alte interpretări legale, mai ales din partea Agenției de Mediu, aceste interpretări diferite vor trebui decise de o instanță. Mai ales că acest cuvânt de faliment a fost folosit în contextul certificatelor. Va trebui rezolvat prin litigii care vor dura, dar nimeni nu trebuie să se teamă că Colterm intră de mâine sau de luna viitoare sau altcândva în faliment”, a afirmat Dominic Fritz.
De asemenea, primarul Timișoarei a explicat că a fost trimisă o adresă către Agenția Fondului de Mediu prin care s-au solicitat mai multe clarificări privind achiziționarea certificatelor de poluare pentru Colterm.
„Adresa este pentru ca să se găsească căi legale pentru că, după știința noastră, nu există. Cum un municipiu ar putea să cumpere sau să acopere niște datorii ale unei companii înainte de intrarea în insolvență. Rolul administratorilor este să facă toate diligențele să acopere toate interpretările posibile. Din punctul de vedere al primăriei, nu există această posibilitate. Interpretările vor fi clarificate de instanță”, a detaliat Dominic Fritz.
Totodată, edilul-șef a adăugat că în cazul în care Colterm va fi sancționată pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare, amenda va fi contestată.