Fritz, despre Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023: „Am găsit proiectul în stare de comă”. Primarul merge la București pentru a debloca situația

Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023 se află într-un blocaj, susține primarul Dominic Fritz. Edilul-șef intenționează să meargă la București, alături de șeful Consiliului Județean Timiș, pentru a purta discuții la Ministerul Culturii cu scopul găsirii de soluții.

Dominic Fritz a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în momentul în care a preluat mandatul de primar al Timișoarei a găsit proiectul TM2023 într-o „stare de comă”, iar în ultimele luni s-au făcut eforturi pentru „resuscitarea” lui.

În acest sens, joi, primarul Timișoarei, alături de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, intenționează să meargă la București pentru a se întâlni cu reprezentanții Ministerului Culturii, cu scopul deblocării „instituționale” a proiectului.

Cel mai important scop al vizitei este să convingem Ministerul Culturii să numească un reprezentant în consiliul director. Situația în Asociația TM2023 este blocată pentru că din opt membri în consiliul director, așa cum este prevăzut statutar, momentan există doar patru. Deci nu există un cvorum statutar pentru a lua decizii. Ne trebuie încă un al cincilea membru al consiliului director și singura variantă cum acest membru poate să vină în board este prin numirea Ministerului Culturii pentru că ceilalți trei membri ai board-ului sunt aleși de adunarea generală, care poate fi convocată doar de un board cu cvorum”, a explicat Dominic Fritz.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că merge la București și pentru a discuta despre banii pe care Guvernul României s-a angajat că-i va acorda pentru acest proiect.

Pe de o parte, vorbim de finanțarea pentru infrastructură culturală, unde în bugetul din acest an sunt prevăzute 60 de milioane de lei, dar încă nu am semnat, din păcate, contracte de finanțare. Iar pe partea de program cultural încă nu este clar cum vor veni finanțările și iarăși asta trebuie clarificat. Eu voi prezenta la București o propunere pentru o arhitectură instituțională pentru proiectul TM2023 prin care să fie foarte clar cum vin banii la Timișoara, cum sunt cheltuiți banii și ce rol are fiecare partener instituțional implicat în acest proiect.”, a detaliat Dominic Fritz.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primarul Timișoarei a subliniat că această propunere pentru arhitectura instituțională are ca bază relansarea programului cultural și asigurarea finanțării prin două organizații: centrul de proiecte al primăriei și Asociația TM2023.

Coerența programului va fi asigurată de o echipă curatorială puternică, ceea ce ne lipsește momentan. Nu există un director artistic în asociație și noi credem că soluția pentru situația aceasta, mai ales că avem și puțin timp, este să constituim un grup curatorial cu oameni din domeniul cultural care să ne ajute să asigurăm coerența programului cultural și care să participe în acest proces de finanțare”, a afirmat Dominic Fritz.

Edilul-șef vrea și actualizarea ordonanței de urgență 42/2019, prin care a fost stabilit cadrul legal pentru finanțarea proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană, cu noi modificări propuse. Dominic Fritz a mai adăugat că se lucrează foarte mult și pe partea de infrastructură culturală pentru proiectul TM2023.

„Această infrastructură este foarte importantă pentru că degeaba dezvoltăm un program cultural dacă nu avem în același timp și spații culturale în care se poate desfășura acest program. Dincolo de aceste investiții noi, bineînțeles că lucrăm și la o strategie pentru toate spațiile culturale în oraș și identificarea unor spații mai neconvenționale, mai mici, mai mari unde se pot ține evenimente la anul și în 2023.”, a declarat primarul Timișoarei.

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/