Fritz a prezentat planul pentru restartarea proiectului Timișoara 2023. Pașii pentru repornirea sectorului cultural

Planul pentru restartarea sectorului cultural în Timișoara, prezentat de Dominic Fritz, prevede schimbarea modului de finanțare a proiectelor culturale și pregătirea pentru 2023, când orașul de pe Bega va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Astfel, planul prezentat de Dominic Fritz în cadrul unei întâlniri avute cu actorii culturali din Timișoara are trei pași. Primul se referă la înființarea unui serviciu de cultură în cadrul primăriei, care să elaboreze, coordoneze și implementeze direcțiile strategice din cultură. Serviciul ar urma să reprezinte primăria în foruri culturale locale, naționale sau internaționale. Tot acest serviciu se va ocupa de armonizarea calendarului evenimentelor culturale și va realiza studii privind percepțiile și impactul proiectului Capitală Europeană a Culturii la nivelul Timișoarei și regiunii.

Al doilea pas – un centru timișorean de proiecte al cărui scop este de a oferi sprijin și de a finanța din banii orașului mai multe sectoare-cheie: cultură, sport, educație sau mediu. Cu ajutorul acestui centru se vor putea obține finanțări nerambursabile pentru toate aceste domenii.

Al treilea pas – o asociație de promovare a Timișoarei, adică o organizație de management al destinației care să funcționeze din veniturile obținute din taxa de turism și cotizații. Scopul ei va fi să dezvolte brandul de oraș și strategii de atragere de turiști, investitori, studenți, resursă umană specializată.

„De când s-a schimbat conducerea în Primăria Timișoara, mulți au întrebat cum mergem mai departe cu proiectul Capitală Culturală, mai ales acum că s-a și amânat. Probabil că nu este nimeni printre noi care să nu simtă un pic de ușurare pentru că mai avem doi ani, totuși, până la anul cel mare, pentru că este evident că în acest an nu am fi fost pregătiți. Pe de altă parte, asta înseamnă o mare presiune ca să ne folosim de timpul rămas. Și de aceea aproape fiecare lună contează acum.”, a declarat primarul la întâlnirea pe care a organizat-o cu actorii culturali.

În acest sens, Fritz a propus reprezentanților sectorului cultural planul „Restart Timișoara 2023”. „Asociația trebuie să fie parte a acestui puzzle, eu nu sunt unul dintre aceia care doresc să dizolve asociația sau să plece primăria ca membru din asociație, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul. Nu mai putem să mizăm tot proiectul Capitală Europeană a Culturii pe funcționarea asociației care este și blocată din mai multe puncte de vedere (…) Nu îmi doresc să pierdem următorii doi ani continuând luptele ultimilor patru ani și judecând litigiile apărute în trecut.”, a spus Fritz.

Pentru corelarea activităților în jurul proiectului Capitală Culturală și luarea unor decizii strategice dincolo de programul cultural pentru anul 2023 se va înființa un Comitet de coordonare pentru programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Obiectivul central al acestui consiliu va fi însă coordonarea livrării programului cultural oficial, în acord cu viziunea și conceptele artistice ale dosarului de candidatură și va fi format din reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare și specialiști cu experiențe în Capitale Europene ale Culturii.

Regulament nou pentru finanțările nerambursabile din bugetul local pentru proiecte culturale 

Principalele modificări aduse vechiului sistem de acordare a finanțărilor nerambursabile vizează evaluarea și selecția proiectelor, care vor fi realizate de comisii cu specialiști externi și digitalizarea procesului de înregistrare a documentelor.

Draftul noului regulament poate fi consultat aici. Actorii culturali sunt invitați să îl parcurgă, iar documentul poate fi completat sau modificat.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/