În două dintre secțiile Spitalului Municipal din Timișoara, bolnavii, doctorii și angajații unității medicale stau în frig de câteva zile de când Colterm a scăzut temperatura agentului termic pe care îl livrează în calorifere. Atât Clinica de Oncologie, cât și cea de Cardiologie se află în clădiri vechi, în care instalațiile termice nu au mai fost schimbate de când au fost construite imobilele. Adică în anii 50.
Pentru Clinica de Cardiologie ASCAR, aflată în clădirea de vizavi de Prefectura Timiș, pe bulevardul Revoluției, Spitalul Municipal plătește chirie unui proprietar privat care nu a reabilitat până acum imobilul, nici termic, nici electric sau sanitar. Este și acesta un motiv care accentuează frigul din saloane și pe holurile spitalului, după ce Colterm a scăzut temperatura de livrare a agentului termic.
„Instalațiile sunt vechi, proprietarul refuză să investească în reabilitarea lor, știe că trebuie reabilitat complet și termic, și sanitar, și electric dar fiind un proprietar privat el consideră că ăsta este spațiul… dacă ne convine bine, dacă nu, putem să plecăm. Încercăm să găsim soluții și pentru asta, cea mai bună ar fi să găsim – suntem în lucru cu colegii de la primărie spre a identifica altă locație unde să mutăm secțiile care sunt la ASCAR tocmai în ideea de a nu nici nu mai plăti chirie și de a avea și un spațiu adecvat pentru îngrijirea pacienților.”, a declarat directorul Spitalului Municipal, Daniel Malița.
O situație similară, cu instalații vechi din anii 50, este și la Clinica de Oncologie a Municipalului. Aici vara e cald, iarna e frig – dacă nu este furnizat agent termic la o temperatură potrivită. Zilele trecute, în saloane au fost și 10 grade Celsius.
„Vizavi de Oncologie, am vorbit și cu cei de la EON, noi am făcut data trecută, când a fost întreruptă furnizarea, demersuri către ei vizavi de extinderea rețelei și de a instala acolo o centrală proprie pe gaz care să ne asigure încălzirea și apa caldă. Am înțeles că actele au fost avizate, au făcut o procedură de achiziție, de licitație, a câștigat o firmă din Timișoara care face proiectul, extinderea rețelei și branșarea clădirii, urmând ca noi, ulterior, să ne ocupăm de centrală și realizarea instalației interioare.”, a mai explicat Malița.