Doi români și un steag secuiesc! Simbolurile secuiești, afișate la Muzeul de locomotive din Reșița, au devenit motiv de ceartă, iar doi oameni au fost la un pas de bătaie. Culmea, este vorba despre doi români…
Steagul secuiesc a reușit să aprindă spiritele. Nu între români și maghiari, ci între doi conaționali, care au văzut același lucru: steagul secuiesc, arborat la Muzeul de locomotive din Reșița! Un grup de aproximativ 40 de persoane a coborât dintr-un autocar cu numere de Harghita pentru a se fotografia lângă locomotivele reșițenilor. Până aici, nimic neobișnuit. Mărul discordiei a fost însă steagul secuiesc, cu care turiștii au vrut să apară în imagini. Un trecător a luat foc, văzând că în țara lui se întâmplă așa ceva, așa că a mers glonț la paznicul muzeului. Omul, patriot și el, dar mai nepăsător din fire, nu a văzut nicio problemă în afișarea steagului, așa că l-a ignorat, la început, pe reclamant. Totul a degenerat când primul dintre ei a insistat, iar tonul a devenit unul ridicat. Confruntarea a fost filmată cu telefonul mobil de cel care a reclamat incidentul.
„Domnul de la pază s-a luat de mine, că ce mă interesează pe mine ce a făcut respectivul grup. I-am spus că mă interesează pentru că sunt român. Am și eu prieteni unguri cu care mă înțeleg foarte bine. Este vorba despre arborarea steagului secuiesc, care este un steag ilegal la noi în țară. Așa ceva nu e permisibil. Domnul a vrut să mă legitimeze, dar i-am spus că nu are niciun drept. El a insistat, spunând că sunt suspect. De ce, pentru că nu accept unele lucruri care nu ar trebui să se întâmple la noi în țară?! El s-a enervat și m-a bruscat, m-a agresat fizic și a scos spray-ul. Eu sunt cardiac și am plecat, să nu am probleme”.
Varianta paznicului de serviciu este ușor diferită. Acesta neagă agresiunea și spune că nu a făcut decât să își respecte atribuțiile. „S-a legat de mine, că a venit un grup de turiști cu o pancartă și un steag. Și dânsul s-a luat de mine că de ce le-am dat voie să intre cu steagul ăla. Păi eu de unde să știu ce steag e? Grupul era din Harghita, i-am întrebat care e coordonatorul de grup. L-am sunat pe șeful meu și mi-a spus că e în regulă. Dânsul m-a tot agresat. I-am arătat legitimația mea și l-am rugat să se legitimeze, dar el m-a tot jignit și m-a făcut «inferior». Eu nu i-am dat cu niciun spray. I-am cerut doar să se legitimeze”, spune paznicul Muzeului de locomotive.
La scurt timp după incident, la fața locului s-a deplasat un alt angajat al serviciului de pază, cel care are sarcina de a interveni la orice incident produs la muzeu: „Paznicul m-a sunat să-mi spună că are probleme cu un domn pentru un steag. Dacă este voie sau nu este voie să intre cu steagul secuiesc. Legea spune că acei turiști aveau voie să facă poze. Datoria noastră este să păzim locomotivele. Securitate și pază. Nu este specificat în nicio lege că nu e voie așa ceva. Paznicul are dreptul să legitimeze pe oricine, conform Legii 333/2003, intră în atribuțiile serviciului de pază, art. 48. Astea sunt fapte de copii mici…”, a concluzionat Bogdan Badea, împuternicit serviciu de pază UDR, societate în administrarea căreia se află muzeul.
Rămâne de văzut dacă cel care a reclamat evenimentul de astăzi și aduce acuzații de agresivitate din partea paznicului va merge la Poliție pentru a depune plângere penală.
Sursă foto jos: observator.tv