FOTO/VIDEO: Festivalul „Tata Oancea” și-a deschis porțile!

Unic  în România și renumit în străinătate, evenimentul dedicat poeziei dialectale a ajuns la ediția cu numărul 37. Sute de participanți vor să demonstreze că iubesc tradiția și valorile culturale bănățene.

În această dimineață, la Casa de Cultură Orășenească din Bocșa, a debutat o nouă ediție a celui mai renumit festival din Banat: „Tata Oancea”. Concurenți din tot județul, dar și din Timiș, Arad și Serbia s-au prezentat la instituția de cultură, cu gânduri mari: să cucerească publicul, dar și premiul cel mare. Concursul se desfășoară pe două secțiuni: copii și adulți, iar, așa cum era și firesc, prioritate au avut cei mai mici dintre participanți. Cu emoții, zâmbete, dar și cu mult talent, copiii au urcat pe scenă să recite poeziile în grai. „Am auzit despre festival de la doamna profesoară, iar părinții mei au fost încântați de idee, așa că am venit să particip. Este pentru prima dată când mă aflu aici, la Bocșa, dar sper să mă descurc foarte bine”, a spus Adriana Simion, elevă în clasa a V-a, la Școala din Ciclova Română.

Cei care au scăpat cel mai repede de fiorul emoțiilor au fost preșcolarii, care au urcat primii pe scenă. Cu toții s-au declarat încântați de rezultatele muncii lor. În plus, s-au bucurat teribil că nu au ieșit din sală cu mâna goală. Indiferent ce va decide juriul, cu toții primesc diplome de participare, câte o jucărie de pluș și o plasă de dulciuri.

YouTube video

„Fenomenul poeziei dialectale, căci în Banat putem afirma că este un fenomen, are o vechime atestată de peste 120 de ani! Suntem singura zonă folclorică a României care a dezvoltat o cultură populară și scrisă, nu numai vorbită, la un nivel atât de amplu, dovadă fiind numeroșii poeți dialectali, volumele de poezie în grai bănățean și cenaclurile din întreg Banatul istoric. Festivalul internațional de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA” este cel mai cunoscut, cel mai longeviv și cel mai complex festival de acest gen din România”, a precizat Ioan Liuț, directorul Casei de Cultură din Bocșa.

Primarul Eugen Cismăneanțu le-a mulțumit tuturor participanților pentru încrederea pe care au acordat-o organizatorilor. Suntem bucuroși că avem ocazia să fim gazda unui astfel de festival, de o importanță majoră pentru cultura și graiul bănățean”, a spus edilul-șef.

YouTube video

De-a lungul existenței sale, pe scena Casei Orășenești de Cultură din Bocșa au urcat creatori de poezie dialectală consacrați sau începători, țărani sau intelectuali, care au demonstrat că în Banat dulceața graiului nu poate fi egalată și gustată decât prin recitare, îmbinând astfel creația cu interpretarea.

Organizatorii manifestării sunt Primăria orașului Bocșa, Consiliul local și Casa Orășenească de Cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, al Direcției județene pentru cultură Caraș-Severin, alături de instituțiile de cultură din oraș și județ, dar și de sponsori. Cu toții și-au propus omagierea celor 40 de ani de la dispariția lui Petru E. Oancea, cunoscut sub numele de Tata Oancea, printr-o serie de acțiuni menite să promoveze graiul bănățean.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157637407976813″]

Ce acțiuni urmează
Concursul de interpretare la secțiunea copii se va încheia cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Bocșana, dar și de copii din instituțiile de învățământ din oraș și cu premierea concurenților.

Sâmbătă dimineață, de la ora 10.00, în sala de ședințe a primăriei orașului Bocșa va avea loc prezentarea volumului „Anotimpuri”, al cărui autor este Tata Oancea, ediția a II-a, îngrijită de conf.univ. dr. Marcu Mihail Deleanu, urmată de o dezbatere pe tema poeziei dialectale.

Seara, de la ora 17,00, va debuta concursul de interpretare la secțiunea adulți, urmat de un spectacol folcloric cu muzică populară, dansuri populare și momente umoristice susținute de umoriști  din România, dar și din Banatul Istoric și premierea concurenților de la cele două secțiuni: creație și interpretare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/