Mare agitație la acest final de săptămână la Moldova Nouă. Cei mai îndemânatici pescari au vrut să demonstreze că sunt la fel de pricepuți și la gătit. Zece grupuri s-au înscris în competiție.
Ceaunul de Aur se organizează constant în Clisura Dunării încă din 2002. Prin urmare, organizatorii, reprezentanții Uniunii Sârbilor din Moldova Veche, sunt de părere că acțiunea ar trebui să se transforme într-un brad pentru zona de sud a județului, mai ales că are mare priză la public. Nelipsiți de la ampla manifestare au fost prietenii de peste granițele țării ai comunității locale, din Kikinda, dar nu numai.
„Fără probleme, Ceaunul de Aur ar putea deveni un brand al Clisurii Dunării, mai ales că acțiunea este deja cunoscută în rândul comunității din întreaga țară, dar nu numai. Participanții sunt pregătiți să ia startul, iar cel mai bun va câștiga. Competiția este deosebit de stânsă, mai ales că în concurs nu s-au înscris doar pescari, sunt grupuri întregi. Și firmele care ne sprijină pe plan local au luat decizia să își trimită câte un reprezentant să își încerce norocul. Și, dacă tot am ajuns la acest capitol, aș dori să le mulțumesc celor care ne-au sprijinit în organizarea acțiunii din acest an și mai ales Primăriei Moldova Nouă”, a declarat Adi Moseși, președintele organizației locale a Uniunii Sârbilor din Moldova Veche, pentru Express de Banat.
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157634996427395″]
Canicula nu i-a împiedicat pe pescari să gătească, astfel că aceștia spun că în primul rând pentru o ciorbă de pește reușită este nevoie de pește proaspăt. „Am ieșit la pescuit în această dimineață pentru că ingredientul esențial al ciorbei este peștele. Acesta trebuie să fie proaspăt”, a povestit unul dintre participanții la acțiune.
Tradiție pentru pescari
Unul dintre cei care s-a înscris la concursul de gătit încă de la prima ediție este Dolici Mila. Pescarul este și unul dintre cei care s-au remarcat ani la rând în competiție, câștigând locul I. Deși la prima s-a înscris din lipsă de concurenți, bărbatul a prins gustul gătitului, iar acum este nelipsit din concurs. „Nici nu îmi mai amintesc cum a fost la primele ediții. Este un obicei la noi și poate se supără concurenții, dar diplomele vin deja scrise, așa că nu are sens să mai spun altceva. Sunt povești pescărești! Nu am un ingredient special. Folosesc ceapă, roșii, mai multe tipuri de pește, important este să pui ingredientul potrivit la timpul potrivit. Concurenții sunt toți buni, nu se știe”, a spus acesta pentru www.expressdebanat.ro .
Dacă vineri pescarii s-au întrecut în gătit, seara s-a încheiat cu o manifestare culturală de excepție. Organizatorii, Uniunea Sârbilor din Moldova Veche, spun că acțiunea nu s-ar fi realizat fără sprijinul administrației publice locale, care a contribuit cu suma de 6.000 de lei. Sâmbătă și astăzi, sârbii s-au concentrat pe vizite în Clisura Dunării, astfel încât să promoveze întreaga zonă.