Sirenele echipajelor de intervenţii pentru situaţii de urgenţă au învăluit municipiul cu sunetul lor puternic. Motivul a fost unul întemeiat: oraşul de pe Bârzava a fost afectat de cutremurul produs în zona Banatului, în jurul orei 11:30.
Presupusa calamitate naturală i-a pus în alertă astăzi pe angajaţii responsabili pentru siguranţa populaţiei. De altfel, în urma unui scenariu realizat la Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, aceştia au efectuat în zona Victoria din Govândari un exerciţiu de simulare în caz de cutremur. Situaţii grave „s-au petrecut” la Blocul Nr.1 de pe Aleea Tineretului, în intersecţia de pe Strada Progresului, unde a avut loc un accident de circulaţie. Prin momente grele au trecut şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr.7 din zonă până nu au fost evacuaţi, nefericirea producând şi numeroase avarii la reţelele de utilităţi. Partea bună este că la faţa locului au interevenit, foarte activ, forţele cărăşene, responsabile în gestionarea unor astfel situaţii de urgenţă.
„Din fericire, întâmplarea de astăzi a fost doar un exerciţiu de pregătire a celor care au atribuţii în domeniul gestionării unor astfel de situaţii de urgenţă, care au rolul de a pregăti populaţia. Chiar dacă seismele sunt situaţii de urgenţă care se produc rar, nu trebuie să uităm niciodată că este un risc care stă mereu la pândă. Nu trebuie să ne speriem, trebuie să fim liniştiţi şi pregătiţi în permanenţă”, a declarat agent Ancuţa Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Caraş-Severin.
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157638145420903″]
Centrul de comandă nu a lipsit, în timpul evenimentului populaţia fiind anunţată prin staţia amplasată pe o autospecială.
„Am avut emoţii, mi-a fost puţin frică pentru că băiatul meu a fost sus pe bloc în momentul exerciţiului, dar, în general, am încredere în forţele care se implică, pentru că mereu intervin în timp real la astfel de evenimente”, a declarat o reşiţeancă pentru Express de Banat. Cu ocazia acestei acţiuni, cetăţenii şi-au amintit că în astfel de momente nu trebuie să intre în panică. „În caz de cutremur te ascunzi sub tocul de la uşă şi aştepţi până vine cineva să te salveze. Altceva, nu ştiu ce se poate face. În orice caz, această simulare a echipajelor pentru situaţii de urgenţă este foarte bună, fiind mult mai bine pregătiţi pentru când va fi cazul”, a fost părerea altei femei.
Salvamontiştii, nelipsiţi la necazuri
Unul dintre reprezentaţii Serviciului Judeţean Salvamont Caraş-Severin a precizat care a fost implicarea echipei lui în urma catastrofei naturale. „Am avut trei victime care au fost izolate la ultimul etaj. Scara superioară a fost prăbuşită şi nu au putut fi evacuate, fiind necesară o intervenţie specifică pentru domniul nostru de activitate, respectiv recuperare de la înălţime pe sistem de transport pe tiroliană. Din cele trei victime, două au fost transportate la spitalul judeţean, fiind în stare foarte gravă”, a explicat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont.
Din fericire, întreaga operaţiune a fost doar o simulare a grupei operative care a acţionat cu sute de oameni de la ISU, Serviciul Voluntar pt Situaţii de Urgenţă, Poliţie, Jandarmerie, Poliţia Locală, Ambulanţă, Crucea Roşie, Enel, Eon Gaz, Aquacaraş, Salvamont.